latinica  ћирилица
22/03/2024 |  14:16 ⇒ 14:17 | Autor: SRNA

Crnković: Širi se svijest o neprihvatljivosti lokacije za skladištenje nuklearnog otpada

Predsjednik Udruženja "Grin tim" Novi Grad Mario Crnković izjavio je Srni da se postepeno na međunarodnom nivou širi svijest o neprihvatljivosti namjere Hrvatske da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" skladišti uz rijeku Unu, na samu granicu sa BiH.
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Crnković je podržao apel globalne organizacije za zaštitu i očuvanje okoline "Grinpis" upućen hrvatskim zvaničnikcim da spriječe učešće Hrvatske u slovenačkom projektu nuklearne elektrane "Krško dva", ukazivanje na to da ne postoji prihvatljivo rješenje za skladištenje radioaktivnog otpada koji se mora čuvati u bezbjednim uslovima stotinama hiljada godina.

- Čvrsto stojim uz apel kolega iz "Grinpisa", naročito iz razloga jer je u pitanju opstanak sjeverozapadnog dijela BiH kojeg bi uništilo odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Uz to, ukoliko bi Hrvatska bila dio projekta "Krško dva", to bi značilo dodatne stotine tona radioaktivnih otpada uz Unu - rekao je Crnković.

On je naveo da je Hrvatska izričita u namjeri da sve svoje opasne otpade smjesti na lokaciju koja je na granici sa BiH.

- Takvim činom ne stavljaju na kocku živote više od 250.000 stanovnika Krajine, već i generacija koje još nisu rođene. Imamo pravo na život i dužni smo da se branimo i odbranimo", poručio je Crnković.

"Grinpis" je apelovao na hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića da spriječe učešće Hrvatske u slovenačkom projektu nuklearne elektrane "Krško dva", ukazujući da danas ne postoji prihvatljivo rješenje za skladištenje radioaktivnog otpada koji se mora čuvati u bezbjednim uslovima stotinama hiljada godina.

- Osim što je preskupa i prespora, nuklearna energija nije ni obnovljiva ni održiva ni bezbjedna, te otvara više pitanja i problema nego što ih rješava. Hrvatska, ni nakon više od četiri decenije suvlasništva nad Nuklearnom elektranom "Krško", nema riješeno pitanje zbrinjavanja nuklearnog otpada, a "hrvatska" polovina radioaktivnog otpada trenutno iznosi više od 250 tona - navode iz "Grinpisa".