latinica  ћирилица
08/05/2024 |  12:03 | Autor: SRNA

Štrbac: Srbima u Hrvatskoj sada može biti samo gore

Srbima sada može biti samo gore u Hrvatskoj u kojoj je, jučerašnjom odlukom dijela stranaka manjina, otvoren put za učešće u vlasti proustaškog Domovinskog pokreta Ivana Penave, poznatog po razbijanju dvojezičnih tabli u Vukovaru, izjavio je direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.
Savo Štrbac (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Savo Štrbac (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

- Kako će biti Srbima? Običnom narodu ni do sada nije bilo dobro, a sigurno je da im može biti samo gore, nikako bolje jer je Domoviski pokret proustaški i to je jasno, sa svim njihovim znamenjima - rekao je Štrbac.

U najmlađoj članici evropske "rajske bašte", navodi Štrbac, predsjednici hrvatske države i vlade učestvuju na komemorativnim marševima koje organizuje Penava u Vukovaru, a na čijem čelu su istaknuti proustaški amblemi i zastave.

- Njihov zvanični amblem i pozdrav je ustaški poklič "Za dom spremni!", a na zastavi koju nose je šahovnica Pavelićeve NDH - rekao je Štrbac.

On je podsjetio da je prethodnih godina registrovano više od 500 napada na Srbe i njihovu imovinu, a da se procjenjuje da je to samo trećina koja je medijski registrovana i prijavljena policiji.

Prema njegovim riječima, Srbima se u Hrvatskoj neumorno sudi, pa se posljednjih nekoliko godina na mjesečnom nivou, pod optužbom za ratni zločin, sudilo u prosjeku više od sedamdesetorici Srba, da bi i februaru ove godine bio postignut istorijski rekord – čak 130 Srba izvedeno je na glavni pretres pod optužbom za ratni zločin, a samo jedan pripadnik hrvatske HVO.

- Iako se u tolikom broju sudi Srbima, Penava i njegovi urliču po cijeli dan sve ove godine kako "srpski zločinci šetaju slobodno po Vukovaru" i da oni to neće dozvoliti. Sad, poslije svega, pitanje je koliko će biti novih hapšenja, novih procesuiranja, što je mnogo, mnogo teže za eventualni povratak ili veći podsticaj onima koji su ostali da bježe što prije iz Hrvatske - smatra Štrbac.

SVE IMA SVOЈU CIЈENU, PA I ЈEDINSTVO "MANjINACA"

Nakon jučerašnjeg sastanka lidera HDZ-a Andreja Plenkovića sa predstavnicima stranaka manjina, među kojima je bio i SDSS Milorada Pupovca, saopšteno je da će takozvani manjinci ipak podržati vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta, sa izuzetkom SDSS-a koji podršku neće dati.

Prema Štrpčevim riječima, HDZ ne može da formira vladu bez Domovinskog pokreta čiji su članovi stalno isticali da ne pristaju ni pod kakvim uslovima da u saborsku većinu uđu Pupovčevi Srbi.

S druge strane, navodi Štrbac, vlada se ne može formirati ni bez nacionalnih manjina koje imaju osam mjesta u Saboru, od kojih Srbi imaju tri.

- I oni su, svih osam, bili do sada zajedno uz saborsku većinu, uz HDZ. I sve vrijeme su do maloprije izjavljivali da će biti zajedno, da ih niko ne može rastaviti. Međutim sve ima svoju cijenu, pa tako i jedinstvo tih "manjinaca" - ocijenio je Štrbac.

PREOSTAЈE SAMO PODЈELA MINISTARSTAVA I FUNKCIЈA U BOGATIM DRŽAVNIM FIRMAMA

Štrbac ukazuje na to da je sada sve jasno i da je preostala samo podjela funkcija, "da li će dobiti ovo ili ono ministarstvo, ili nekog direktora više ili manje".

On podsjeća da Domovinski pokret, kojem pripada 13 saborskih mandata, traži "20 odsto svega" i četiri ministarstva – kulture, poljoprivrede, demografije i energetike.

- Svi izvještaji kažu da je Plenković spreman da im da tri od tražena četiri ministarstva, te da im ne da Ministarstvo kulture jer mu je najbliži saradnik sve ove godine sadašnji ministar kulture Nina Obuljen Koržinek, i da nju neće žrtvovati - naveo je Štrbac.

On smatra da će Plenković morati, umjesto ministarstva kulture, dati Domovinskom pokretu neko drugo ili im to nadoknaditi u izvršnoj vlasti na drugi način.

- Kroz nekakva mjesta direktora u javnim preduzećima, sekretare u ministarstvima, funkcije u bogatim državnim firmama. Ovo su očito pravi trgovci u Domovinskom pokretu, jer ima tamo i tajkuna, bogataša, koji žele najprofitabilnije državne firme, gdje se može najviše okoristiti - rekao je Štrbac.

MINISTAR ZA PITANjA BORACA SRBIN PREDRAG MIŠIĆ?

Domovinski pokret bi mogao da zatraži mjesto ministra za pitanja boraca, a Štrbac kaže da je ovih dana u opticaju da će za tu funkciju predložiti "njihovog borca Predraga Mišića" koji je vukovarski Srbin, pravoslavac.

Mišić je, kako podsjeća Štrbac, poznat po tome što je osnovao neku "Zajednicu hrvatske pravoslavne crkve" koju hoće da registruje kao hrvatsku pravoslavnu crkvu, "istu onu kakva je bila Pavelićeva Hrvatska pravoslavna crkva".

- Taj Mišić ima brata koji je /90-tih godina/ bio na srpskoj strani. I brat i majka su mu u Srbiji, ali on je najveći ustaša i želi da bude veći katolik od pape, veći ustaša od Penave i Pavelića. To je sudbina tih konvertita koji, ne samo što su konvertiti što samo po sebi podrazumijeva ono najgore, nego su u suštini nesrećni ljudi - kaže Štrbac.

ŠTA ĆE BITI SA ZAGREBAČKIM "SRPSKIM NOVOSTIMA"?

Štrbac je rekao da se sada postavlja pitanje i šta će biti sa finansiranjem novina koje izdaje SDSS i Srpsko nacionalno vijeće - zagrebačkim "Srpskim novostima".

Te novine su, kako navodi Štrbac, okupile mnogo poznatih novinara, posebno jednu grupu iz "Feral tribjuna" koji su pisali sve najgore o Penavi i "njegovim ustašama".

- Pitanje je koliko će to sada opstati i da li će Plenković održati ono što je obećao Srbima, a morao je mnogo toga da im obeća - rekao je Štrbac.