latinica  ћирилица
19/10/2018 |  16:00 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Petnaest godina od smrti Alije Izetbegovića! Šta su o njemu govorili stranci, a šta Bošnjaci?

U Sarajevu je obilježena 15 godišnjica smrti Alije Izetbegovića.

Očekivano slavljen je kao borac za BiH, za sve njene narode i građane.

Ni riječi da je direktni krivac za početak rata u BiH jer povukao potpis sa Kutiljerovog plana ili da je po svjedočenju Hakije Meholjića bio spreman da žrtvuje sopstveni narod u Srebrenici zarad vojne intervencije protiv Srba. Izetbegović je bio i pod istragom Haškog tužilaštva zbog ratnog zločina koja je obustavljena nakon što je umro.

Јoš u maju 1990. godine Alija Izetbegović sa istomišljenicima osniva SDA i priprema teren za secesiju od Јugoslavije. Ignoriše volju srpskog naroda i zajedno sa Hrvatima na referendumu "taba" put ka BiH, državi muslimanskog naroda kako je to u knjizi "Istinite priče" napisao jedan o vodećih ljudi SDS-a iz tog vremena Rajko Dukić, prenoseći Alijine riječi sa brojnih sastanaka nacionalnih prvata, pred sam početak rata.

- A da Bosna treba da bude država muslimanskog naroda, to će se jednog dana desiti. Možda neću dočekati ali vjerovatno moj sin Bakir hoće jer kada u BiH bude 51, 61 ili 71 odsto Muslimana, moraće se poštovati volja većine, BiH će biti građanska država - citat iz knjige Rajka Dukića.

Izetbegović je po svaku cijenu želio "građansku" državu s muslimanskom većinom i uređenjem prepisanim iz "Islamske deklaracije".

- Nema mira ni koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društava i političkih institucija - citat iz Islamske deklaracije.

Prizivao je rat, za Bosnu spreman je i mir žrtvovati, u martu 1992. godine Izetbegović je odbio Kutiljerov plan etničke kantonizacije BiH koji su prihvatili Srbi Hrvati.

- To je bila posljednja šansa da se pokuša sa očuvanjem mira u Bosni prije nego što izbije sveopšti rat - rekao je tada lord Piter Karington, učesnik mirovnih pregovora u BiH.

Na nagovor tadašnjeg američkog ambasadora Vorena Cimermana, povukao je potpis sa Kutiljerovog plana koji je praktično identičan mapi BiH nakon Dejtona. Portugalski diplomata javno je optužio Izetbegovića da je sabotirao mirovni plan i tako BiH uveo u rat. Isključio je odgovornost Srba ,

- Ako pogledate karte iz Dejtonskog sporazuma, shvatićete iz mog pisma "Ekonomistu" da se nakon tri godine, punih tragedija nije se otišlo mnogo dalje što smo mi predviđali - govorio je Kuteljer.

O kontravreznoj politici Alije Izetbegovića tokom rata čulo se u Hagu od njegovog tjelohranitelja. Šokirao je javnost svjedočenjem da su Izetbegović i reisa Mustafu Cerića dogovorali napad na Markale za koji su optuženi Srbi.

Јoš šokantinija bila je izjava ratnog šefa policije u Srebrenici Hakije Meholjića da je Alija Izetbegović bio loš čovjek koji je bio spreman žrtvavati svoj narod zbog međunarodne,vojne intervencije protiv Srba.