latinica  ћирилица
26/04/2024 |  16:09 | Autor: SRNA

VSTS: Neprimjerena izjava Konakovića je pokušaj pritiska na rad pravosuđa

Visoki sudski i tužilački savjet BiH saopštilo je da se neprimjerena izjava ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elvedina Konakovića o radu pravosudnih institucija može smatrati kao pokušaj pritiska na rad pravosuđa.
Visoki sudski i tužilački savjet BiH - Foto: RTRS
Visoki sudski i tužilački savjet BiHFoto: RTRS

- VSTS želi da podsjeti široku javnost, posebno političare, da ovakve izjave utiču na narušavanje povjerenja u rad pravosuđa u BiH, stvaranje nesigurnosti u društvu, te vrše eroziju principa vladavine prava u BiH - navodi se u saopštenju.

Iz VSTS-a pozivaju političare da kroz suzdržanost i zrelost u komentarisanju rada pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija, daju lični doprinos vladavini prava u BiH.

U saopštenju se dodaje da VSTS BiH, u okviru svojih nadležnosti, ulaže napore u kreiranju preduslova za efikasniju i kvalitetniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Kao institucija svjesni smo da je, i pored pomaka u postizanju boljih rezultata u procesuiranju organizovanog kriminala i korupcije, potrebno uložiti dodatne napore kako bi se postiglo bitno unapređenje u ovoj oblasti, koja je od suštinskog značaja za društvo - navodi se u saopštenju.

Iz VSTS-a poručuju da zato od svih građana, posebno od njihovih političkih predstavnika, očekuju podršku u borbi za budućnost društva koje je ozbiljno ugroženo organizovanim kriminalom i korupcijom.

Konaković je juče na konferenciji za novinare tvrdio da nema bilo kakve veze sa narko-kartelom i da su ljudi hapšeni u akciji "Blek taj dva" kako bi tužilaštvo od njih "iscijedio" dokaz protiv njega.