latinica  ћирилица
14/10/2018 |  12:56 ⇒ 14:59 | Autor: SRNA

Srebrenica- proslavljena slava opštine i hrama (FOTO)

Opština Srebrenica danas je proslavila slavu Pokrov Presvete Bogorodice, koja je i slava hrama u ovom mjestu.
Srebrenica - litija - Foto: SRNA
Srebrenica - litijaFoto: SRNA

Slavski program počeo je svetom liturgija u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, a nastavljen je litijom ulicama Srebrenice i lomljenjem slavskih kolača.

Osim lomljenja crkvenog slavskog kolača sa kumom slave, slavski kolač su prelomili načelnik opštine Mladen Grujičić i srpski predstavnici u opštinskoj administraciji, čime su nastavili tradiciju obilježavanja opštinske slave.

Nakon liturgije, litija sa Časnim krstom, nedavno dobijenim iz Јerusalima, u kojoj je bilo oko hiljadu vjernika prošla je ulicama Srebrenice.

Po završetku vjerskog obreda priređen je kulturno-umjetnički program u kome su nastupile tri sekcije folklornog ansambla Srpskog kulturno-umjetničkog društva "Sveti despot Stefan Lazarević" iz ovog mjesta i guslar Dušan Pejić.

Grujičić je čestitao sveštenstvu i vjernicima današnji praznik i poželio da se Srbi u miru i radosti uvijek okupljaju oko crkve i sa vjerom u Boga proslavljaju svoje praznike.

Srebrenica - lomljenje kolača (Foto: SRNA)

Od 1995. do 1999. godine Pokrov Presvete Bogorodice zvanično je proslavljan i kao krsna slava opštine Srebrenica.

Nakon uspostavljanja dvoetničke lokalne vlasti u ovoj opštini, 1999. godine, Srbi zaposleni u opštinskoj administraciji nastavili su tradiciju i opštinsku slavu obilježavaju u ovdašnjem hramu.

Svetoj liturgiji i obilježavanju krsne slave srebreničke crkve prisustvovao je veliki broj vjernika, a nakon bogosluženja, lomljenja slavskog hljeba i litije priređen je svečani ručak za sve prisutne.

Crkva u Srebrenici u ratu je oskrnavljena, opljačkana i zapaljena i nakon rata djelimičmno je obnovljena i ponovo osveštana 2003. godine, kada je obilježena i stogodišnjica njenog postojanja.

Prošle i ove godine godine obavljena je vanjska i untrašnja obnova i uređenje crkve, koja je ponovo omalterisana i postavljena je nova fasada, što je ovoj bogomolji, ali i naselju dalo ljepši i svečaniji izgled.

Pokrov Presvete Bogorodice danas proslavlja i istoimeni manastir u selu Karno u srebreničkoj opštini.

Osim mještana, veliki broj Srba porijeklom iz ovog kraja, koji žive u raznim mjestima u Srbiji, ali i stanovnika Bajine Bašte i Skelana svake godine prisustvuje liturgiji i slavi ovog obnovljenog manastira.