latinica  ћирилица
14/10/2018 |  11:14 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

U Loparama izgradnja i obnova kuća uništenim u poplavama i klizištima

U Loparama će do zime biti stambeno zbrinuto jedanaest porodica čije su kuće uništene u poplavama i klizištima. Sredstva za izgradnju obezbijedio je UNDP u saradnji sa Vladom Republike Srpske, a Opština Lopare neophodnu infrastrukturu i 5.000 maraka po domaćinstvu. Tokom elementarnih nepogoda koje su zadesile opštinu Lopare 2014. i 2016. godine oštećeno je 410 kuća. Šteta je procijenjena na oko 17 miliona KM.

Porodice kojima su klizišta ugrozila domove željno očekuju siguran krov nad glavom. Četvoročlana porodica Ostojić iz zaseoka Potok u strahu je nakon svake kiše, jer je klizište ''opkolilo'' kuću, a oštećenja su sve veća.

"Očekujem da ćemo do zime prije snijega useliti u novu kuću da ne živimo više u strahu", kaže Boro Ostojić.

U Novom naselju nadomak Lopara u toku je gradnja četiri kuće, a ranije je kroz razne programe već stambeno zbrinuto 40 porodica.

U okviru programa oporavka od poplava i klizišta koji realizuje Razvojni program UN u BiH u saradnji sa Međunarodnom agencijom za migracije i partnerskim opštinama i gradovima, planirana je izgradnja 40 kuća po sistemu ''ključ u ruke'', površine od 40 do 70 kvadratnih metara.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić ističe da je preostalo još 29 porodica kojima će se graditi kuća i 15 porodica kojima će biti sanirane postojeće kuće čime će biti zaokružen program. Ostalo je, dodaje, još pet do šest porodica koje nisu prošle na javnom pozivu.

Osim infrastrukture i pomoći od 5.000 maraka po domaćinstvu, Opština je obezbijedila i zemljište svim porodicama kojima su klizišta uništila imanja. Za samce je u planu izgradnja manje stambene zgrade.