latinica  ћирилица
12/10/2018 |  15:00 ⇒ 15:28 | Autor: SRNA

I. Sarajevo: Za devet mjeseci registrovano 419 krivičnih djela

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo za devet mjeseci registrovano je 419 krivičnih djela, što je za 8,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Nebojša Popović.
Policijska uprava Istočno Sarajevo - Foto: SRNA
Policijska uprava Istočno SarajevoFoto: SRNA

On je na konferenciji za novinare na Palama naveo da su podnesena 303 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i prijavljeno 366 lica, među kojim sedam maloljetnika.

Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela za devet mjeseci iznosi 87,5 odsto, a po nepoznatom počiniocu 61,9 odsto. U momentu prijavljivanja po nepoznatom počiniocu bila su prijavljena 133 krivična djela.

"Najveći broj krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, njih 292 ili 69,7 odsto, 94 krivična djela privrednog kriminaliteta, 16 krivičnih djela iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja, 10 u vezi sa zloupotrebom droge i sedam krivičnih djela iz nadležnosti Krivičnog zakona BiH", precizirao je Popović.

Prema njegovim riječima, najveći broj krivičnih djela je iz oblasti imovinskih delikata, među kojima prednjače krađe i teške krađe, i to 86 od ukupno 140 krivičnih djela iz oblasti imovine ili 61,4 odsto.

Za devet mjeseci registrovan je znatan pad slučajeva razbojništva, odnosno za 35,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Popović je rekao da su od krivičnih djela sa najvećim stepenom društvene opasnosti registrovana četiri ubistva na području Pala, Sokoca i Han Pijeska, koja su rasvijetljena, a izvršioci predati na dalju nadležnost postupajućim tužiocima.

Govoreći o zloupotrebi droge, Popović je naveo da je za devet mjeseci obrađeno 96 predmeta i da je oduzeto šest kilograma marihuane, 468 grama heroina, 68 grama kokaina i 143 grama spida, te veća količina tableta ekstazija.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da je stanje bezbjednosti na ovom području zadovoljavajuće, te da je smanjen broj poginulih u saobraćaju za oko 50 odsto.

On je naveo da su na području Uprave za devet mjeseci pronašli i predali Terenskoj kancelariji Službi za poslove sa strancima BiH 263 migranta, među kojima 242 muškarca i 21 lice ženskog pola.

"Bez dokumenata ukupno su bila 252 migranta, a 11 sa dokumentima. U posljednje vrijeme najviše migranata pronađeno je na području opštine Pale, zatim Sokolac, Istočna Ilidža. Prema našim procjenama, sva ta lica dolaze iz pravca Zvornika i sve ih je više", rekao je Šehovac i dodao da im je glavna destinacija Sarajevo i dalje.

Šehovac kaže da će pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo nastaviti sa sprovođenjem raznih akcija kada je riječ o kriminalitetu, bezbjednosti saobraćaja, javnom redu i miru kako bi stanje bezbjednosti podigli na što viši nivo.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro naveo je da je za devet mjeseci registrovano 249 narušavanja javnog reda i mira ili 31 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Govoreći o bezbjednosti u saobraćaju, Čvoro je napomenuo da je za devet mjeseci evidentirano 707 saobraćajnih nezgoda, što je za 2,8 odsto više nego lani.

"U ovom periodu evidentirali smo dvije saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima, dok ih je prošle godine bilo četiri, 46 lica je teže povrijeđeno, a 96 lakše, te 569 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom. Registrovana su ukupno 18.022 prekršaja u saobraćaju", naveo je Čvoro.

Prema njegovim riječima, na području Uprave za devet mjeseci zbog kršenja Zakona o bezbjednosti saobraćaja ukupno su sankcionisana 16.872 lica.