latinica  ћирилица
10/05/2024 |  19:29 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Međunarodna konferencija u Vrnjačkoj Banji: Cilj eliminisati Dodika iz političkog života (VIDEO)

Eliminisati predsjednika Srpske Milorada Dodika iz političkog života cilj je onih koji su pokrenuli postupak protiv njega zbog nepoštovanja odluka nelegitimnog Kristijana Šmita. Ovo je jedan od zaključaka međunarodne konferencije u Vrnjačkoj Banji o suđenju predjsedniku Dodiku, Dejtonskom sporazumu i međunarodnom položaju visokog predstavnika.
Simpozijum u Vrnjačkoj banji - Foto: RTRS
Simpozijum u Vrnjačkoj banjiFoto: RTRS

Učesnici konferencije kažu da kolektivni zapad u BiH provodi intervencionizam suprotno međunaorodnom pravu.

- Kristijan Šmit i neki visoki predstavnici ranije donose zakone već 28 godina što je nedopustivo. Imalo je to smisla odmah po okončanju sukoba, čak je i Venecijanska komisija to preporučivala, ali u nastavku funkcionisanja države to je nedemokratski put - istakao je advokat Ante Nobilo.

Da je Kristijan Šmit nelegitimno izabran, jedan je od argumenata odbrane predsjednika Dodika. Advokat Anto Nobilo kaže da će interesantno biti svjedočenje Šmita, ako ga Sud pozove kao svjedoka.

Marko Romić, savjetnik predsjednika Republike Srpske,m naglašava da nikada i jedan visoki predstavnik od Karla Bilta do današnjih dana nije imao mandat da donesi zakone.

- Čak ni sa Bonskim ovlaštenjima i amandmanima. To govori da je situacija u BiH izuzetno napeta i da se nalazimo u periodu ustavne krize - rekao je Romić.