latinica  ћирилица
08/10/2018 |  23:17 | Autor: SRNA

Atina: Istraga o zloupotrebi evropskog novca za migrante

Vrhovni sud u Grčkoj izdao je naredbu da se pokrene istraga o upravljanju evropskim novcem, uplaćenim Atini kao pomoć u suočavanju sa migrantskom krizom 2015. i 2016. godine.

Tužioci će pokrenuti preliminarnu istragu, nakon niza članaka objavljenim u štampi koja podržava desničarsku opoziciju, a u kojima se vlasti kritikuju zbog moguće zloupotrebe novca.

Oko milion migranata i izbjeglica, od kojih su mnogi pobjegli od sukoba u Siriji, stiglo je u 2015. i 2016. godini na grčka ostrva u istočnom dijelu Egejskog mora, u blizini obale Turske.

Šef operacija za prijem izbjeglica Andreas Iliopulos jedan je od izvora optužbi, koje je iznio u intervjuu prošle sedmice.

Grčki ministar za migracionu politiku Dimitris Vicas odbacio je optužbe i pozvao Iliopulosa da nakon svojih izjava podnese ostavku, javio je AFP.

On je rekao da je Grčka dobila 570 miliona evra hitne pomoći, od čega je 68 odsto proslijeđeno humanitarnim grupama i međunarodnim organizacijama, kao što je Agencija UN za izbjeglice.

Ostatak novca proslijeđen je grčkoj Vladi, odnosno Ministarstvu odbrane, čija je odgovornost bila da izgradi oko 40 kampova za migrante.