latinica  ћирилица
26/09/2018 |  20:08 ⇒ 21:04 | Autor: Agencije

Pale- Počeo 12. Јahorina film festival

U Palama je večeras otvoren 12. Јahorina film festival projekcijom igranog filma "Јužni vetar" Miloša Avramovića, i to mjesec dana prije njegove beogradske premijere.
Јahorina film festival - Foto: RTRS
Јahorina film festivalFoto: RTRS

Na Јahorina film festival ove godine su prijavljena 422 filma iz 48 zemalja, a u zvanični program festivala uvrštena su 92 filma iz 32 zemlje, od kojih 10 iz BiH.

U programu Festivala okoji će trajati do 29. septembra u osam festivalskih kategorija autori će se takmičiti za jednu od zvaničnih nagrada i to Zlatni Јavor za najbolji: dokumentarni film, dokumentarni televizijski film, kratki igrani film, eksperimentalni film, studentski film, ekološki film i turistički film odvojeno u međunarodnoj konkurenciji i u domaćoj konkurenciji te Grand Pri festivala za najbolji film bez obzira na kategoriju i Zlatni javor za najbolji bh. film.

Direktor Festivala Mirko Despić rekao je novinarima da je moto Festivala "Gori li planeta?" i u tom smislu se vrši selekcija filmova.

- Zašto taj moto? Svjedoci smo posljednjih godina velikih klimatskih promjena, migrantske krize, političkih promjena u svijetu i imamo utisak da zaista planeta gori. U tom smislu smo dobili veliki broj filmova koji su filmske ekipe radile krećući se unutar izbjegličkih kolona, gdje su zabilježili prave drame - naveo je Despić.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da su Pale, zahvaljujući Јahorina film festivalu i još nekim tradicionalnim manifestacijama, sve više sredina koja u oblasti kulture postaje prepoznatljiva van granica Srpske i BiH.

- Upravo zbog činjenice da nas ova prestižna smotra filmskog stvaralaštva dodatno približava evropskom i svjetskom auditorijumu, već 12. godinu zaredom podržavamo ovu manifestaciju - izjavio je Јugović.

Predsjednik žirija Boriša Simović rekao je da je pregledao stotinjak filmova, te da je zadovoljan i iznenađen kvalitetom filmova.

- Selektori su imali ozbiljan posao, a naš je mnogo lakši jer su oni od velikog broja pristiglih filmova probrali najbolje. Ima tema koje se ponavljaju, ali je tema migracija toliko široka, da nisam naišao na dva ista pristupa - istakao je Simović.

Žiri je u sastavu: Boriša Simović (reditelj iz Srbije, predsjednik žirija), Aurelio Badulati (novinar i kritičar iz Italije), Rade Simović (profesor i teatrolog iz BiH), Nebojša Ilić (reditelj iz Srbije) i Sanjin Badurina (reditelj iz Hrvatske).

Direkcija Festivala je saopštila da će u programu biti prikazana ostvarenja pristigla direktno sa Berlinala i Kanskog festivala, kao i vrhunske produkcije sa ostalih prestižnih festivala. Podsjećaju i da je Јahorina film festival rangiran među najprestižnije regionalne filmske festivale i smatra se najvažnijim filmskim događajem u BiH, nakon Sarajevo film festivala. Kako navode, u pratećem programu biće realizirane kreativne radionice, okrugli stolovi i bogat kulturno-umjetnički program.

Generalni pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a podržan je od Savjeta ministara BiH, Opštine Pale i Grada Istočno Sarajevo.