latinica  ћирилица
28/04/2024 |  08:52 ⇒ 10:11 | Autor: SRNA

Potvrđen potencijal animirane scene Srpske (FOTO)

Audio-vizuelni centar Republike Srpske organizovao je povodom trećeg rođendana dvodnevnu radionicu "Kroz objektiv debitanta", s ciljem pružanja prilike i mogućnosti filmskim stvaraocima, posebno debitantima, da razmijene iskustva i uspostave kontakt i saradnju, a na panelima je potvrđen potencijal Srpske da bude lider u regiji po razvijenosti animirane scene.
Audio-vizuelni centar Srpske, radionica "Kroz objektiv debitanta" - Foto: Ustupljena fotografija
Audio-vizuelni centar Srpske, radionica "Kroz objektiv debitanta"Foto: Ustupljena fotografija

Direktor Audio-vizuelnog centra Anja Ilić rekla je da je prisustvo producenata iz "Apolon produkcije" Igora Turčinovića i Dragana Јeličića, te Miloša Pušića i Zorana Јankovića iz "Košutnjak" filma bila odlična prilika da se uspostavi kontakt i sagledaju mogućnosti za neku buduću saradnju.

Ona je istakla da vjeruje da je svako od učesnika dobio korisne informacije koje će mu dobro doći u budućem radu, saopšteno je iz Audio-vizuelnog centra.

- Veoma sam zadovoljna načinom na koji funkcioniše animirana scena u Republici Srpskoj i zaista imamo ogroman potencijal u animaciji što je potvrđeno i na panelima. Bilo bi mi drago da se na takav način okupi i dokumentarističkim scena u kojoj već imamo iskusne stvaraoce - poručila je Ilićeva.

Prema njenim riječima, "Apolon produkcija" otvorena jei za autore iz Srpske koji mogu da ponude dobru ideju i filmski scenario.

Glumac Rok Radiša je zahvaljujući ovoj prilici snimio film "Momak i devojke", a motiv da napiše scenario bio je da glumi glavnu ulogu.

Audio-vizuelni centar Srpske, radionica "Kroz objektiv debitanta" (Ustupljena fotografija )

Značajna su i iskustva Marka Đorđevića čiji debitantski film "Moj jutarnji smeh" je publika imala priliku da vidi, kao i iskustva Siniše Cvetića koji je debitovao filmom "Usekovanje".

- Јasno je da mora postojati velika želja da se film snimi koja onda nadjača sve prepreke. Naši autori imaju podršku Audio-vizuelnog centra Srpske u svim fazama filmskog filmskog stvaranja i samo ih ohrabrujem da vrijedno rade i sigurno je da podrška za kvalitetan projekat neće izostati - dodala je Ilićeva.

Dramaturg, režiser i producent Јelena Medić i režiser Marko Šipka na "DokPanelu kroz objektiv debitanta" govorili su o svojim dokumentarističkim iskustvima.

Tokom radionice publika je imala priliku da vidi isječak iz filma "Zemlja" Marka Šipke i trejler za film "Čudo se možda dosađuje", koji je u fazi nastajanja, Јelene Medić.

Ukazali su na važnost praćenja konkursa, pičing foruma i razvojnih radionica, jer su to prilike da se ostvare kontakti sa potencijalnim producentima, kao i značaj konsultacija koje organizuje Audio-vizuelni centar Srpske u fazi razvoja scenarija i filmskog projekta, navedeno je u saopštenju.

Animatori Fedor Marić, Sanja Račić, Marija Kalabić, Maja Ćetojević, Mladen Đukić i Igor Đurić, producent Sonja Đurić i scenarista Aleksandar Vasiljević govorili su o izazovima i mogućnostima animirane scene u okviru "AnimaPanela kroz objektiv debitanta".

Ovaj panel je potvrdio potencijal animirane scene Republike Srpske da bude lider u regiji po razvijenosti animirane scene. Istaknuta je dobra povezanost i saradnju autora na animiranoj sceni i otvorio pitanje nedostatka producenata koji bi se bavili produkcijom animiranih filmova.

Prikazani su animirani filmovi "Snima se", Fedora Marića, "Ispod površine", Maje Ćetojević, "Ciklus", Sanje Račić. "Јa sam Akiko", koproducenta Mladena Đukića i "Na ivici", Marije Kalabić.