latinica  ћирилица
26/09/2018 |  19:39 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Vlada subvencioniše nabavku poljoprivredne mehanizacije

Za nabavku poljoprivredne mehanizacije, Vlada Srpske je u protekle četiri godine poljoprivrednicima isplatila više od 30 miliona KM subvencija. I ove godine, za investicije je obezbijeđeno oko 4,5 miliona maraka.

Subvencija Vlade u fiksnom iznosu od 30 odsto je značajna pomoć, a interesovanje poljoprivrednika za kupovinu mehanizacije je veliko. Branislavu Tomiću će ova sredstva pomoći da poveća proizvodnju.

- Subvencija za sisteme za navodnjavanje bila je 25 do 30 hiljada maraka, za traktor smo dobili 30 hiljada, a za procesnu opremu 42 hiljade maraka - kaže Branislav Tomić, Mlin Tomić, Bijeljina. 

Na javni oglas za kupovinu traktora prijavila su se 222 poljoprivrednika, a za kupovinu priključnih mašina više od 500. Novi traktor Branimira Andrića već je u sjetvi.

- Konkurisao sam za traktor marke "DŽon Dir" i tanjiraču i to sam nabavio. Sada prikupljam dokumentaciju da pošaljem za isplatu sredstava. Po pravilniku su mi rješenjem rezervisana sredstva za te dvije mašine - kaže poljoprivredni proizvođač Branimir Andrić.

U protekle četiri godine, uz subvencije resornog ministarstva, poljoprivrednici su znatno obnovili mehanizaciju. Za više od 2.500 kupljenih traktora iz agrarnog budžeta izdvojeno je više od 13.700.000 KM. A za više od 14.600 priključnih mašina izdvojeno je više od 16 miliona maraka. Ove godine subvencije su limitirane - za traktor maksimalno 30.000 KM, a 10.000 maraka za priključnu mašinu.

Savo Minić, direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske, kaže da bi zaštitili male i srednje poljoprivredne proizvođače kod nabavke traktora, maksimalan iznos povrata sredstava je 30.000 maraka. Pojašnjava, da to znači da i oni koji su kupili traktore koji koštaju po 200 ili 300 hiljada maraka neće dobiti 30 odsto investicija.

Limiti su postavljeni, kaže Minić, kako bi što više poljoprivrednika moglo da dobije subvencije, modernizuje proizvodnju i poveća konkurentnost na tržištu. Investicije u mehanizaciju planirane su i za iduću godinu.