latinica  ћирилица
28/04/2024 |  18:40 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Rane trešnje pristigle za berbu; Voćari kalkulišu sa cijenom (VIDEO)

Vremenski uslovi ovog proljeća nisu bili naklonjeni voćarima. Poslije ljetnih temperatura u martu, stiglo je aprilsko zahlađenje praćeno mrazom. Kakve su posljedice na voću ostavili temperaturni ekstremi, prvi će saznati proizvođači trešnje.
Trešnje - Foto: RTRS
TrešnjeFoto: RTRS

Stručnjaci kažu da se poslije ranih sorti koje su pretrpjele oštećenja bolji prinosi mogu očekivati kod onih kasnih, koje su u pojedinim dijelovima i prerodile.

- Imali smo niske temperature u fenofazi punog cvjetanja i stiče se utisak, nakon nekih preliminarnih analiza, da ćemo imati djelimično manja oštećenja na ranijim sortama, prije svega Erli Big i Erli Lori. Ali, čini se da je to zanemarljivo i da ove godine možemo očekivati, rekao bih, malo veći rod od onog što je optimalno - ističe Miljan Cvjetković, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

Da bi se dobili optimalni prinosi i kvalitet u većini zasada, potrebno je obaviti proređivanje. U eksperimentalnom zasadu banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta u Aleksandrovcu ovu mjeru obavljaju studenti treće godine, stičući tako i praktično znanje.

Dodaju da se proređivanje može vršiti na tri načina - hemijski, mehanički i manuelni. 

-  Hemijsko se više radi kod jabučastog zbog cvjetanja, dok kod koštičavog voća kao što je trešnja, kod koje imamo identično cvjetanje, radimo ostale dvije metode, mehaničku i manuelnu - kaže student Srđan Lakić.

Voćari priželjkuju da cijena ovogodišnjeg roda trešnje ostane na prošlogodišnjem nivou kada je u prosjeku bila oko sedam maraka za kilogram.