latinica  ћирилица
26/09/2018 |  16:41 ⇒ 18:17 | Autor: RTRS

Tvornica keksa "Mira" obilježila 90 godina postojanja

Prijedorska tvornica keksa "Mira" obilježila je 90 godina postojanja. Ovo preduzeće jedan je od najvećih izvoznika iz Republike Srpske ne tržište Evrope, Amerike, Australije i Saudijske Arabije.

Prijedorčanin Vid Četić 1928. godine, pokrenuo je malu fabriku za proizvodnju slatkiša. Njegova manufaktura brzo se širila. Prva u regionu imala je i vlastitu celofansku ambalažu, kaže Vidova unuka, Milanka Vojnović.

- On je bio veoma sposoban i inovativan čovjek koji je sam pravio mašine za keks, koje su radile na nožni pogon. Tako je počeo taj biznis - priča Vojnovićeva.

Danas je ovo preduzeće jedan od najvećih izvoznika konditorskih proizvoda na Balkanu.

- Izvoz od 80 odsto koncentrisan je na tržišta svih kontinenata, a 20 odsto naših proizvoda plasiramo na domaće tržište - rekla je Marica Vidaković, direktorica "Mire" a.d. Prijedor.

Gradu Prijedoru poseban značaj pridaje proizvodnja keksa i vafla u preduzeću koji narod ovdje popularno naziva "keksara".

Osim grada, ovo preduzeće ima podršku i resornih ministarstava.

- Vlada Srpske i Ministarstvo trgovine i turizma na sve moguće načine promoviše fabriku "Mira", putem svih sajmova na kojima učestvujemo širom Evrope i svijeta - istakao je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

U planu je proširenje proizvodnje i početak saradnje sa njemačkim Kauflandom.