latinica  ћирилица
26/09/2018 |  16:24 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

Banjaluka podržala samozapošljavanje 46 građana

Grad Banjaluka dodijelio je podsticaje za 46 preduzetnika koji su pokrenuli svoj biznis. Zavisno od stepena kvalifikacije, dobili su od 3.000 do 7.000 KM. U Gradskoj upravi kažu da na ovaj način žele da podstaknu mlade na preduzetništvo.

Arhitekta Una Dakić, koja je dobila subvenciju za samozapošljavanje u iznosu od 7.000 KM, bavi se dizajnom enterijera.

Dakićeva je rekla da će dobijena sredstva iskoristiti za pokretanje proizvodnje dizajnerskog namještaja.

"Dobijena sredstava su mi posebno značajna u ovom početnom periodu, jer se u potpunosti mogu posvetiti svom poslu", istakla je Dakićeva.

Na konkurs za sredstva za samozapošljavanje ove godine prijavilo se oko 50 preduzetnika. Njih 46 ispunilo je uslove i zavisno od stručne spreme dobilo od 3.000 do 7.000 KM podsticaja.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je cilj Grada da podstakne zapošljavanje putem samoinicijative mladih ljudi, koji kreću u različite vrste poslova i zato im treba početni kapital.

Dodjela podsticaja doprinijela je da u Banjaluci već nekoliko godina postoji pozitivan trend prijavljenih preduzetnika, kažu u Gradskoj upravi. Smatraju da bi ovu praksu i ubuduće trebalo nastaviti.

Načelnik Odjeljenja za privredu Grada Banjaluka, Radenko Komljenović, rekao je da su sredstva za samozapošljavanje značajna za sve one koji pokreću prvi biznis, te da su podsticaji Grada već dali rezultate. 

Naglasio je  da je nekoliko godina zaredom pozitivan trend prijavljenih preduzetnika u odnosu na odjavljene, što, kako je dodao, nije slučaj u regiji.

Grad će osim novca za samozapošljavanje, dodijeliti i podsticaje za privrednike za nabavku osnovnih sredstava i opreme i za srednje stručne škole. Za ove namjene izdvojeno je više od milion maraka iz gradskog budžeta.