latinica  ћирилица
25/09/2018 |  11:33 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Održana Skupština Centra za koordinaciju i podršku lica sa invaliditetom

U Trebinju je održana redovna Skupština Centra za koordinaciju i podršku lica sa invaliditetom Istočne Hercegovine. Ovaj centar, zajedničkim djelovanjem organizacija koje okupljaju lica sa invaliditetom, pokušava već pet godina, od osnivanja, da riješi probleme ove populacije.

Centar je značajan zbog sigurnosti lica sa invaliditetom u ostvarivanju njihovih prava. Predstavnici različitih tipova udruženja iznose svoje probleme, daju sugestije i prijedloge , a sa zajedničkim rješenjima i stavovima obraćaju se nadležnim institucijama.

"Najvažniji dio je sam rad Centra, naši sadašnji i budući planovi, a ima ih mnogo. Glavni cilj je da se upozna javnost sa problemima invalida, ne samo ovih udružnjea, a došlo ih je 13 od ukupnu 14, koliko ih je u sastavu ovog centra", rekao je Branimir Tamindžija iz Udruženja "Multipla skleroza" Istočne Hercegovine.

Problem isplaćivanja invalidnina je i dalje aktuelan, jer lica sa invaliditetom nisu ravnopravno zastupljena u proceduri dobijanja naknada.

"Civilne žrtve rata i ratni vojni invalidi imaju invalidnine, dok ostali invalidi nemaju. Vlada Republike Srpske je sada, što je za pohvaliti, donijela uredbu i uključila ostale invalide do 31 decembra, da se sve invalidnine obuhvate", istakao je Dušan Babić iz Udruženja civilnih žrva rata.

Arhitektonske barijere, nepristupačnost objektima i institucijama, loša zdravstvena i socijalna zaštita , nemogućnost ostvarivanja prava samo su neki od problema sa kojima se invalidi svakodnevno susreću.

Na skupštini Centra čuli su se i mnogobrojni konstruktivni prijedlozi. Stipendiranje , invalidnine, obilježavanje Dana osoba sa invaliditetom, samo su neki od njih.