latinica  ћирилица
19/09/2018 |  18:26 | Autor: FONET

Plenković: Put Srbije u EU vodi i preko Zagreba

Put Srbije u Evropsku uniju vodi i preko Zagreba i preko rješavanja pitanja koja nisu riješena godinama, poručio je premijer Hrvatske Andrej Plenković odgovarajući na pitanja poslanika u Saboru.
Andrej Plenković  (foto:nacionalniportal.hr) -
Andrej Plenković (foto:nacionalniportal.hr)

Andrej Plenković je, kako prenose zagrebački elektronski mediji, rekao da o rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom "postoji vrlo široki konsenzus na političkoj sceni", kao i "konsenzus predsjednice Hrvatske i Vlade".

Tokom "aktuelnog časa" u hrvatskom parlamentu, poslanik u Saboru Hrvoje Zekanović (Hrast) pitao je premijera Plenkovića šta Vlada konkretno radi za rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom, sukcesiji bivše države, pitanju granica, nacionalnih manjina, nestalih tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj, ratnoj odšteti.

Uz ocjene da se "na tome nije napravilo ništa", Zekanović je poručio kako Hrvatskoj treba "hrvatski Orban".

Plenković je, objašnjavajući da "Vlada radi na rješavanju niza otvorenih pitanja sa Srbijom", podsjetio na posjetu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, kao i na niz uzajamnih posjeta na ministarskom nivou.

"Što se tiče prava nacionalnih manjina, želja je da prava Hrvata u Srbiji budu na nivou zaštite prava srpske manjine u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Zekanović je poručio Plenkoviću da Hrvatska ne smije biti talac ničijih briselskih ambicija.

"Hrvatskoj treba hrvatski Orban, a, nažalost, ne vidim ni O od Orbana", poručio je Zekanović Plenkoviću, nezadovoljan odgovorom hrvatskog premijera, prenijela je agencija Hina.