latinica  ћирилица
16/08/2018 |  16:29 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Službena putovanja MIP-a BiH pod lupom revizora

Kancelarija za reviziju institucija BiH utvrdila je brojne propuste u korištenju službenih vozila i isplaćivanja naknada za prekovremeni rad u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Iz Ministarstva odgovaraju da je riječ o uobičajenim sugestijama koje ne utiču na pozitivnu ocjenu njihovog rada. U MIP-u BiH koje je od bh. revizora dobilo mišljenje sa rezervom, pak odbili su da komentarišu nepravilnosti u kontroli izdataka za službena putovanja na šta je u 2017. potrošeno 1.628.759 maraka, ali i druge propuste u radu.

Od ukupne sume za putne troškove u MIP-u BiH, 1,46 miliona KM odnosi se na putovanja ministra Igora Crnatka i drugih zvaničnika u inostranstvo. Revizori su utvrdili da se putni nalozi ne pravdaju u roku od sedam dana, knjiga naloga vodi se elektronskim putem bez zaštite od moguće naknadne promjene podataka. Isplaćivane su pune ino-dnevnice iako su bila obezbijeđena dva obroka. Avionske karte nepotrebno su plaćane skuplje.

"Uzimajući u obzir da su cijene avio-karata neposredno prije samog datuma leta znatno veće nego kada se rezervšu ranije, smatramo da se kroz nabavku avio-karata za putovanja koja su prethodno planirana, neracionalno troše budžetska sredstva", stoji u revizorskom izvještaju.

Umjesto traženog objašnjenja u vezi s nepravilnostima i propustima koje je utvrdila Kancelarija za reviziju BiH a ne RTRS, iz MIP-a BiH traže da Igor Crnadak gostuje u našem programu i odgovori na, kako navode, optužbe i neistine. Da li je optužba ili neistina tek bh. revizori imali su ozbiljne primjedbe na zapošljavanja pojedinih službenika.

"Ključna primjedba koja se stalno ponavlja je neusklađenost Pravilnika o unutrašnjoj organizacija sa drugim pravnim aktima, pa se tako može dogoditi da je na četiri pozicije zaposleno 11 PDP-ovih ljudi. Dalje, nepostojanje planskog pristupa pri realizaciji putnih troškova, nevjerovatnih milion i 600.000 potrošeno je u prošloj godini od čega cijela DKP mreža 570.000 maraka, a sjedište MIP-a tj. Crnadak i njegovi saradnici milion i 100 000 KM", kaže predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma PS BiH Dušanka Majkić.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na čijem čelu je Mirko Šarović, smatraju da pojedine primjedbe bh ,revizora ne umanjuju činjenicu da su dobili pozitivno mišljenje. Smatraju da je Televizija Republike Srpske najmanje mjerodavna da izvještava o uočenim propustima u njihovom radu.

"Kancelarija za reviziju institucija BiH dala je čisto pozitivno mišljenje na rad Ministarstva i kada su u pitanju finansijski izvještaji i usklađenost sa zakonima i propisima, čime je u potpunosti potvrđena naša finansijska disciplina i odgovoran rad", stoji u odgovoru Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH.

Ipak ta ista Kancelarija utvrdila je ukupne izdatke za vozila u 2017. skoro 63.000, a da evidencije o troškovima upotrebe tih vozila nisu ažurne i pouzdane. Kod pojedinih naloga nedostaje potpis vozača, broj pređenih kilometara, vrijeme polaska i dolaska, a nema kontrole nabavke i zamjene auto-guma. Revizija je otkrila da se u ministarstvu radilo prekovremeno za šta je službenicima isplaćeno blizu 13.000 maraka, iako je postojala mogućnost raspodjele radnog vremena i time uštede novca.

"Slabost internih kontrola i to u procesu planiranja budžeta se čini namjerno jer poslije imate mogućnost prebacivanja sa stavke na stavku. Broj ostvarenih prekovremenih sati koji prelazi više od 40 mjesečno, a trebalo je u skladu sa Odlukom SM izvršiti preraposdjelu radnog vremena. Raspolaganje vozilom 24 sata dnevno iako to nije propisano internim aktima", dodaje Majkićeva.

I zvaničnici Ministarstva bezbjednosti BiH trošli su na službena putovanja najvećim dijelom u inostranstvo, ukupno 316.586 maraka u prošloj godini. Revizori su utvrdili kašnjenja u pravdanju pojedinih naloga i po dva mjeseca i nesrazmjer u podignutim akontacijama u odnosu na realizovane troškove.

Tako je za učešće na radionici u Beču u trajanju od tri dana podignuta akontacija od 1.400 maraka, iako je u pozivu stajalo da organizator snosi troškove u iznosu od 1.500 evra za svakog učesnika.