latinica  ћирилица
15/08/2018 |  12:58 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Gluhaković: Spoljnotrgovinski promet premašio četiri milijarde KM

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da je spoljnotrgovinski promet Srpske prvi put od 2007. godine premašio četiri milijarde KM, te je u prvom polugodištu veći za 9,85 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je izvoz Srpske povećan za 12 odsto u prvom polugodištu, a uvoz za 8,2 odsto, te da je pokrivenost uvoza izvozom premašila 70 odsto.

"Smanjen je ukupan deficit za oko tri miliona KM i iznosi oko 680 miliona KM", dodao je Gluhaković.

Prema njegovim riječima, razmjena sa EU čini 60,33 odsto, sa zemljama CEFTA 18,35 odsto, a preostali dio čine Rusija, Kina i zemlje Dalekog istoka.

"Povećan je ukupan spoljnotrgovisni promet sa zemljama CEFTA za 9,22 odsto, pri čemu je uvoz povećan za 5,91, a izvoz za 14 odsto. Sa zemljama EU razmjena je veća za 10,23 odsto, a izvoz je povećan za 13,6 odsto", naveo je Gluhaković.

On je ocijenio da je za ovako dobre rezultate zaslužna dobra poslovna politika i ambijent koju su stvorili Vlada, Privredna komora i poslodavci, a čemu je doprinio i projekat promocije domaćih proizvoda "Naše je bolje".

Gluhaković je naveo da nisu ispunjeni svi standardi za slobodan izvoz sirovog mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, pa su problemi na granicama i dalje veliki i proizvodi iz BiH znaju da čekaju i po mjesec dana, te je izvoz mnogo lakši u zemlje CEFTA.

Gluhaković je naglasio da je BiH dosta liberalizovala odnose sa Srbijom.

Pomoćnik ministra Dušanka Tegeltija navela je da Srpska izvozi električnu energiju, drvo i proizvode od drveta, namještaj, obuću, odjeću, a uvozi proizvode široke potrošnje, piće, hranu.

"Srpska ima kvalitetne proizvode i njeni proizvođači imaju sve potrebne sertifikate za izvoz", rekla je Tegeltija.