latinica  ћирилица
19/07/2018 |  19:29 ⇒ 20/07/2018 | 12:10 | Autor: RTRS

Srbi u Bos. Petrovcu ogorčeni: Ako naselite migrante, iselićete nas!

Migrantska kriza u BiH sve više uzima maha. Problemi Bihaća i Velike Kladuše prijete širenjem i na Bosanski Petrovac.

Prema inicijativi premijera Unsko–sanskog kantona Huseina Rošića, migranti bi trebalo da se presele u Medeno Polje, povratničko srpsko selo, na samo šest kilometara od Bosanskog Petrovca. Tome se protive srpski povratnici. Kategoričan je i načelnik Bosanskog Petrovca - neće dozvoliti smještaj izbjeglica!

Danas, prije ekipe RTRS-a, u Kabinetu načelnika Bosanskog Petrovca, bila je Evropska delegacija. Tema sastanka, bila je smještaj migranata na lokaciju Medeno Polje. Rezultat sastanka ne ohrabruje, jer kako kaže Zlatko Huljić, načelnik opštine Petrovac, planiraju da na lokalitet Medenog Polja, smjeste oko 500 migranata.

- Iz razgovora sa članovima delegacije vidio sam da je to gotovo završena stvar. S njihove strane mislim da je skoro pa gotova stvar, a vidjećemo šta će biti kod nas - ističe Huljić.

Huljić je i dalje kategoričan - nema prihvata migranata na području Bosanskog Petrovca. Prijedlog za lokaciju Medenog Polja stigao je iz Kabineta premijera Unsko-Sanskog kantona.

- Kao građanin Bosanskog Petrovca ogorčen sam činjenicom da neko može sjesti tamo u Bihaću i odlučiti da šalje migrante u Petrovac. Valjda može jer je Petrovac malo glasačko tijelo, a sada idu izbori, pa mi služimo za potkusurivanje - kaže Huljić.

Da situacija bude teža, lokalitet Medenog Polja naseljn je srpskim povratnicima. Ogorčeni su zbog cijele situacije.

- Šta da radi ovo stanovništvo? Najbolje je jednostavno da isele nas ako treba njih da dosele. Ne znam kuda ovo vodi... To bi bio drugi put da se selimo sa kućnog praga - kaže Milorad Miščević, povratnik u Medeno Polje.

I mještanin Mane Đukić ističe da lokalnom stanovništvu ne preostaje ništa drugo osim selidbe.

Predsjednik Odbora za zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH Đorđe Radanović naglašava da je ovo neprihvatljivo rješenje. Podsjeća na sve probleme koje su migranti prouzrokovali u posljednjih mjesec dana.

- Ranije nisam vjerovao da postoje neki ovakvi planovi, ali poslije ovoga vjerujem. Vidimo da se migranti žele naseliti u srpska sela u Federaciji odakle su Srbi protjerani. Јel` treba Srbima povratnicima dovesti migrante pa da se i to malo što ih se vratilo mora otići sa svojih ognjišta - pita Radanović.

Na ovaj problem ukazuje i poslanik u PS BiH, Nikola Špirić. Migranti u Medenom Polju, mogli bi prouzrokovati migraciju domicilnog stanovništva.

- U zaoštrenoj situaciji, domicielno stanovništvo koje živi na tom prostoru, može pokrenuti u dalje migrantske tokove. Dakle, to stanovništvo može da imigrira iz tih prostora i to je naopasnije što migrantska kriza, u definitivnoj i zaoštrenoj formi, nosi u BiH - ističe Špirić.

Ukoliko nadležni uspiju u svojoj namjeri i pokušaju da dovedu migrante u Medeno Polje, iz ove mjesne zajendice danas poručuju da su protiv toga i da su spremni i na proteste ukoliko njihova volja bude i dalje ignorisana.

Kako izaći na kraj s migrantima, po svemu sudeći, sada više niko ne zna. Јedno je sigurno, Zlatko Huljić neće prihvatiti odluku olako, u čemu ima potpunu podršku građana Bosanskog Petrovca!