latinica  ћирилица
19/07/2018 |  14:40 ⇒ 14:50 | Autor: RTRS

NDP: Vlast u Foči se nezakonito zadužuje

Odbornici Narodnog demokratskog pokreta – Zdravko Krsmanović u Skupštini opštine Foča smatraju da je Odluka o asfaltiranju lokalnih puteva – nezakonita.
NDP Foča, pres - Foto: RTRS
NDP Foča, presFoto: RTRS

Predsjedica Kluba odbornika ove partije Olivera Elez na Konferenciji za novinare ističe da su odbornici odluku dobili prije početka sjednice.

- Ministarstvo finansija nikad ovakvu odluku ne bi podržalo,a ni Komisija za statutarna pitanja i propise Skupštine opštine nije dala saglasnost.Ukazivali smo da odluka nije zakonita i jedino što smo mogli je da napustimo sjednicu – pojašnjava Olivera Elez.

Njezine kolege Dalibor Milanović i Dragoslav Stanojević smatraju da je nedopustivo da je odlukom omogućeno načelniku opštine da vrši korekcije koji će se putni pravci asfaltirati,kao i da izbor putnih pravaca nije izvršen prema realnim kriterijumima.

U Fočanskom NDP-u naglašavaju da iz odluke proističe obaveza kojom će se asfaltiranje finansirati iz budžetskih sredstava koja se dobiju od sječe šumskih sortimenata,što je jednako kreditnom zaduženju.To obrazlažu da je je u ovom slučaju razlika što umjesto banke u ovom slučaju „davalac kredita“ je izvođač radova. 

Odlukom je predviđeno da se u narednih deset godina za sfaltiranje puteva izdvoji pet miliona maraka.

Predsjednik Opštinskog odbora NDP –a u Foči Zdravko Krsmanović kaže da je nedopustivo zaduženje od pet miliona maraka,a da se ne zna za šta,bez tendera i odbranog izvođača radova.

- Nema ni definisanog predmjera ni predračuna radova za sfaltiranje puteva – iznosi Krsmanović.

Uz ove,NDP-Zdravko Krsmanović,vlastima zamjera i što ne ispunjavaju predizborna obećanja: gradnja HE na Drini i rekonstrukcija puta prema Šćepan Polju, neriješeno pitanje deponije smeća i izgradnje toplane.

Za načelnika opštine Radisava Mašića stvar je jasna- opozicija je napustila sjednicu Skupštine,jer je imala zakazanu konferenciju za novinare.

- Što se asfaltiranja tiče,da su ostali na sjednici,čuli bi da nije u pitanju nikakvo zaduženje,već da će se to raditi od sopstvenih prihoda.Odluka nije ishitrena,materijal je pripreman pola godine,a i prikupljene su bojne saglasnosti.Konsultovali smo i nadležno Ministarstvo i to je novac koji opština već ima.

Odlukom je predviđeno da će se asfaltiranje puteva finansirati iz sredstava od sječe šumskih sortimenata koja se godišnje u opštinsku kasu sliju u iznosu od 800 hiljada maraka.