latinica  ћирилица
18/07/2018 |  15:52 ⇒ 15:54 | Autor: SRNA

Srpska i Srbija zajedno do stabilnih javnih finansija

Predsjednici Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik i Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović potpisali su danas u Beogradu memorandum o saradnji i taj korak ocijenili kao veoma značajan u uspostavljanju partnerstva Srpske i Srbije u oblasti fiskalne politike.
Milenko Krajišnik (FotoDejan Božić / RAS Srbija) -
Milenko Krajišnik (FotoDejan Božić / RAS Srbija)

Memorandumom, koji je potpisan u sjedištu Fiskalnog saveta Srbije, definisan je način saradnje fiskalnih savjeta kao dva nezavisna organa Republike Srpske i Srbije.

Dokumentom je predviđeno da dva fiskalna savjeta rade na zajedničkim projekcijama makroekonomskih i fiskalnih kretanja, obuci kadra, jačanju kapaciteta i razmjeni informacija i iskustava.

Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik rekao je za Srnu da je Srbija zemlja sa kojom Srpska ima najznačajnije ekonomske odnose i u tom smislu postoje mnogi faktori koji su povezani, a odnose se na ekonomski i privredni rast, fiskalne tokove i fiskalnu stabilnost.

- Postoje i zajednički rizici koji mogu da dovedu u pitanje fiskalnu stabilnost. Zbog toga je saradnja fiskalnih savjeta Srpske i Srbije značajna i biće usmjerena na povećanje stabilnosti i efikasnosti javnih finansija - naveo je Krajišnik.

On očekuje da će Fiskalni savjet Republike Srpske imati značajnu podršku Fiskalnog saveta Srbije, koji ima veliko iskustvo, s obzirom na to da uspješno funkcioniše sedam godina.

- Fiskalni savet Srbije ima izgrađene kapacitete i iskustva u djelovanju i bio je veoma važan faktor u fiskalnoj stabilizaciji koja je u Srbiji sprovedena u prethodnih godinu-dvije. U tom smislu očekujemo njihovu podršku i sa naše strane izražavamo spremnost za široku saradnju - istakao je Krajišnik.

Fiskalni savjet Republike Srpske je jedna od najmlađih institucija u Srpskoj, a Narodna skupština je imenovala njegove članove 20. jula 2017. godine.