latinica  ћирилица
15/07/2018 |  11:30 ⇒ 18:28 | Autor: SRNA

Dodik: Podrška Srbiji u razgovorima u vezi sa Kosmetom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srpska podržava Srbiju u svim razgovorima u vezi sa Kosovom i Metohijom.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

"Mi razumijemo, imajući u vidu da smo bili u sličnim procesima. Veoma je važno primijetiti i ljudi u Srbiji moraju da primijete koliko je snažno dostignuće vezano za zajednicu srpskih opština na Kosovu", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu da se izbjegava implementacija sporazuma o zajednici srpskih opština, to govori o važnosti za srpski narod u tim opštinama.

Dodik je napomenuo da je to dostignuće koje je postignuto u dogovorima koje je vodio Vučić.

"Mi znamo kako to ide za razliku od nekih i u Republici Srpskoj i ovdje, u Srbiji, koji to samo posmatraju sa stanovišta teoretskog pristupa, nikada nisu bili izloženi operativnim razgovorima i dogovorima koji su uvijek teški i veoma složeni", napomenuo je Dodik.

On je istakao da je, s druge strane, Republika Srpska trajno opredijeljena za politike u vezi sa povezivanjem pitanja Kosova i Srpske.

Dodik je poručio da srpski narod, koji dominantno živi u Republici Srpskoj, ima pravo na potpunu autonomiju i što veći stepen povezanosti sa Srbijom na svim poljima.

"To podrazumijeva saradnju koju ostvarujemo i onu koju ćemo kreirati u budućnosti. Mi ne želimo da tamo ugrozimo mir, niti o tome razgovaramo ovde. Mi samo želimo da ojačamo naše veze onako kako je to u civilizovanim narodima i državama dozvoljeno", napomenuo je Dodik.

On je objasnio da mu je veoma jasna pozicija Srbije u vezi sa Dejtonskim sporazumom i podrške cjelovitosti BiH, što smatra veoma korektnim prisutom.

"To nam olakšava da možemo da vodimo naše politike na način poštivanja Dejtonskog sporazuma", dodao je Dodik, ali je ukazao da se vremena mijenjaju i da nisu ista kao prije 20 godina.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je legitimisala sve svoje interese i odbranu svojih osnovnih prava u vezi za Dejtonski sporazum i ustav.

"Mnoga od njih su prekršena i ta prekršena moraju da budu revidirana u budućnosti. O tome ću predsjednika Vučića informisati na nekom od naših sljedećih sastanaka", zaključio je Dodik.

Cijelu pres konferenciju pogledajte ovdje.