latinica  ћирилица
14/07/2018 |  15:21 ⇒ 15/07/2018 | 10:53 | Autor: RTRS

SM BiH još nije ispoštovao odluku da Srebrenici isplati dva miliona KM

Kada će Savjet ministara BiH ispoštovati odluku i dogovor iz 2015. godine, kada je na donatorskoj konferenciji opštini Srebrenica obećano dva miliona maraka. Uslov je bio, da opština kandiduje projekte koji bi tim sredstvima bili finansirani, što je, kako ističu u lokalnoj administraciji i urađeno.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić ponovo je pozvao presjedavajućeg Denisa Zvizdića da ispoštuje preuzeto obećanje.

Ovo je samo jedna od desetina srebreničkih ulica i puteva koji godinama čekaju na obnovu i rekonstrukcija.

Savo Cvijetinović iz naselja Žuti Most kaže da je dobio obećanje, da će njegovo naselje imati prioritet za asfaltiranje čim sredstva budu obezbijeđena. Danas iz kuće ne može bez čizama.

"Vidite kako živim. Voda samo što nije ušla u kuću. Čekamo četiri godine", požalio se Cvijetinović.

Opština Srebrenica sačinila je i kandidovala Savjetu ministara listu od 28 projekata, uglavnom infrastrukturnih. Sredstva koja su im obećana na donatorskoj konferenciji 2015. godine još čekaju.

"Mi smo odmah izradili te projekte, koji su značajni za lokalnu zajednicu, uglavnom su to lokalni putevi ka selima gdje ljudi žive. Međutim, mi do danas nemamo nikakav pisani trag, dokle se stiglo, da li ćemo dobiti ta sredstva, da li trebaju neki drugi projekti", navodi Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Odgovore na ova pitanja nije dobio ni šef Kluba SNSD Staša Košarac iako je podnosio poslanička pitanja.

"Ni do danas nisam dobio adekvatan odgovor. Kada vidim kako Zvizdić i Šarović vode Savjet ministara mislim da je ispod svakog nivoa očekivati nešto. Ćutanje Šarovića na takav stav Zvizića, potpuno je neprimjereno i nedopustivo i očigledno je da je to politika Bakira Izetbegovića da se kažnjava Srebrenica i njeno stanovništvo i što je Srbin načelnik", istakao je Košarac.

I susjednoj opštini Bratunac u protekle četiri godine izostala su sredstva Savjeta ministara. Iako je mnogo toga obećano, ništa nije ispoštovano- kaže prvi čovjek Bratunca.

"To je nepotrebno i komentarisati, tih sredstava nije ni bilo. Dobili smo ukupno za četiri godine 35.000 maraka podsticaja za sajam maline", navodi Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

Podsjetimo, na istoj konferenciji, održanoj u novembru 2015. Srbija je uplatila Srebrenici pet miliona evra i realizovala nekoliko infrastrukturnih projekata.

Vlada Srpske u opštine Bratunac i Srebrenicu uložila je nekoliko desetina miliona maraka.