latinica  ћирилица
24/06/2018 |  15:32 | Autor: SRNA

Vukotić: Unaprijediti status demobilisanih boraca

Udruženje građana "Veterani Republike Srpske" nastaviće da istrajava na unapređenju statusa demobilisanih boraca i zahtijevaće usvajanje ustavnog amandmana, donošenje novog zakona o pravima boraca, te reviziju postojećeg registra boraca, rekao je danas predsjednik ovog udruženja Duško Vukotić.
Duško Vukotić - Foto: SRNA
Duško VukotićFoto: SRNA

"Tražimo ustavni amandman prema kojem borci odbrambeno-otadžbinskog rata i članovi njihovih porodica treba da uživaju posebnu zaštitu u skladu sa zakonom. Druga stvar je novi zakon o pravima boraca, koji smo na osnovu građanske inicijative i prikupljenih 3.000 potpisa dostavili u Narodnu skupštinu Srpske, te novi registar boraca, jer postojeći moramo mijenjati", rekao je Vukotić novinarima u Stanarima.

On ocjenjuje da se država prilično odužila porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima, te konstatovao "da su sada najveći problem preživjeli borci".

Vukotić je ukazao na potrebu da se razvija organizacija Potomaka veterana Republike Srpske, koji treba da nastave čuvanje tradicije odbrambeno-otadžbinskog rata.

Udruženje građana "Veterani Republike Srpske" obilježilo je danas u Stanarima Vidovdan - Dan i krsnu slavu ovog udruženja, a održana je i redovna Skupština.

Telegrame sa čestitkama poslao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Vukotić je naveo da su u radnom dijelu Skupštine članovi Udruženja upoznati sa šestomjesečnim aktivnostima, a u svečanom su uručene povelje pojedincima, institucijama i lokalnim zajednicama.

Povelje su uručene predstavniku Ambasade Ruske Federacije u BiH Vasiliju Dunjevu, načelniku opštine Petrovo Ozrenu Petkoviću, te izaslanicima lokalnih zajednica Stanari, Brod, Derventa, Zvornik, Kozarska Dubica, poslaniku u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđanu Bjeloviću, te drugim zaslužnim organizacijama.

Sjednici Skupštine prethodilo je polaganje cvijeća na spomenike poginulim saborcima sa područja opštine Stanari.

Molitva i lomljenje slavskog kolača obavljeno je u Spomen-hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Stanarima.

Udruženje građana "Veterani Republike Srpske" osnovano je 26. maja 2012. godine, a od 26. januara 2016. steklo je status organizacije od javnog interesa za Republiku Srpsku.