latinica  ћирилица
13/03/2018 |  09:20 | Autor: RTRS

Drecun: Amerika će nastaviti sa jednostranim pristupom

Visoki američki zvaničnik Ves Mičel došao je da pošalje poruku da će problem Kosmeta biti tretiran u okviru njihovog geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom i da će se nastaviti sa jednostranim pristupom kosovskom problemu, izjavio je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

Drecun je rekao da je "jasno da nema `američkog paketa za Kosovo`" o kome se spekulisalo u medijima i da je novina poruka da će SAD imati aktivniju ulogu na Kosovu i Metohiji naredne godine.

"Treba videti kako će definisati tu ulogu. Mičel govori o potrebi nastavka normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a ne spominje zajednicu srpskih opština. Poslao je poruku da niko nema prava da stavlja veto na transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga", rekao je Drecun za Radio-televiziju Srbije.

On je ukazao da je Mičel, koji danas dolazi u posjetu Beogradu, pokazao da postoji kontinuitet američke politike.

"SAD su završile posao u Makedoniji, u Crnoj Gori, a sad je na redu Srbija, da se kod nas umanji uticaj Rusije, a to najbolje može da se uradi preko kosovskog problema. Nije dobro što se region uvlači u to geopolitičko sučeljavanje i nije mu potrebno da bude na liniji vatre", rekao je Drecun.

On je ocijenio da je američki pristup jednostran i da se ne govori o malignom uticaju organizovanog kriminala na Kosmetu.

"Svi zvaničnici SAD ponavljaju taj odnos prema Rusiji, to je kao mantra u SAD. Mi kao mala zemlja treba da se uzdržimo od ekstremnih komentara. U narednom periodu treba da očekujemo pojačavanje takve retorike", rekao je Drecun.

Izvor: SRNA