latinica  ћирилица
11/02/2018 |  18:59 ⇒ 12/02/2018 | 07:49 | Autor: RTRS

Vučić putuje u Zagreb; hoće li Hrvatska na dnevni red staviti i ratnu odštetu? (VIDEO)

Predsjenik Srbije Aleksandar Vučić sutra putuje u Zagreb.
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić (arhiv) - Foto: TANЈUG
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić (arhiv)Foto: TANЈUG

Tokom dvodnevne posjete Hrvatskoj sastaće se sa najvišim državnim zvaničnicima, ali i obići opštinu Vrginmost, u kojoj živi srpsko stanovništvo. Iznenada dogovoren susret Vučić - Grabar Kitarović probudio je stare teme i probleme.

Dok iz Srbije upozoravaju da je posjeta rizična, u Hrvatskoj nema dogovora predsjednice i premijera o temama sastanka.

U vrijeme nikad hladnijih odnosa Beograda i Zagreba, a sve zbog izložbe o Јasenovcu u sjedištu UN, diplomatske note i ljutite poruke bile su uobičajan način komuniciranja ove dvije susjedne države.

Iako je Aleksandar Vučić iznenadni poziv sa Pantovčaka prihvatio, atmosfera pred njegov dolazak između Srbije i Hrvatske nepromijenjena je. Dan pred put u Zagreb kaže da ne misli da postoje bezbjednosne prijetnje, a da je susret od velikog značaja.

- Ne sekiram se mnogo zbog kamanje koja se vodi, jer je moj posao da ne reagujem lično na uvrede i neistinu, već da pokušam da uradim što je dobro za Srbiju i naš narod - poručuje Vučić.

Šta Vučića čeka u Zagrebu, zavisiće od toga gdje se nalazi i s kim razgovara. Iz kabineta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović potvrđeno je da će najvažnija tema biti pitanje nestalih. Od Vučića neće tražiti izvinjenje niti ratnu odštetu. Tu će temu, ipak, bar za ručkom, servirati hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Nažalost taj sporazum nikada nije potpisan. Vrlo je jasan interes Hrvatske da o tome vodimo računa - kaže Planković.

Vučića su ovakve riječi zaprepastile. Iako tvrdi da za srpsku stranu nema tabu tema, odgovor Plenkoviću očito je spremio.

- Da sam na njegovom mjestu, to pitanje ne bih pokretao. Plašim se da on tu i Hrvatska mogu da dobiju ništa po pitanju ratne odštete, nego imaju puno toga da izgube. Mogao bih to potkrijepiti hiljadama ozbiljnih i veoma teških argumenata - napomenuo je Vučić. (7. februar 2018.)

Upravo je ova tema proteklih dana bila predmet najvećih sukoba hrvatske predsjednice i premijera. Ni ostatak političke scene o pitanju sporazuma o ratnoj odšteti nije jedinsten. HDZ je podijeljen kao i državni vrh, opozicioni MOST ipak stoji uz Plenkovića, a SDP- ovu temu naziva običnim igrokazom.

- Ako nema usaglašenosti predsjednice i premijera o tome kojim temama će razgovarati sa predsjednikom Vučićem, onda ne možemo očekivati veće rezultate posjete - napominje Јoško Klisović, poslanik SDP-a u Hrvatskom saboru.

 Ništa relaksiranija atmosfera nije ni na srpskoj strani. Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, posjetu Hrvatskoj ocjenjuje rizičnom, poredeći je onom u BiH.

- Kad hoćete da pokažete da ste dobar domaćin i poštovanje prema gostu onda obezbijedite da posjeta prođe na način da bude pristojno i mirno organizovana - ističe Stefanović.

Dodatan razlog za brigu stvaraju i najavljeni protesti udruženja udovica rata, koje će Vučića na Markovom trgu sigurno dočekati. Naredna dva dana, kako i protokol nalaže, zagrebačkim ulicama vijoriće se srpske zastave. Vučić će sutra obići sve državne institucije, otvoriti privredni forum, te razgovarati sa predstavnicima obje crkve. Utorak će posvetiti srpskom stanovništvu u Vrginmostu i skupštini Srpskog narodnog vijeća, a sve u duhu boljih bilateralnih odnosa.

- Јoš će puno vode proteći Dunavom prije nego što će Srbija i Hrvatska govoriti da su prijateljske države - izjavila je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske (18. novembar 2017.)

Od ove poruke do poziva za susret prošla su puna dva mjeseca. Iako se sada, bar na najvišem nivou, čuju poruke poput one da jedni bez drugih u budućnost ne možemo - pitanje je, je li zaista dovoljno vode proteklo Dunavom?!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas za Srnu da je Srbija nesumnjivo jedna od najvažnijih zemalja u regionu za stabilnost i bezbjednost i da je posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu dobra prilika da Srbija i Hrvatska otpočnu dijalog i da se mnoga pitanja, koja su do sada predstavljala problem, pokušaju riješiti.