latinica  ћирилица
11/02/2018 |  15:09 ⇒ 15:41 | Autor: RTRS

Delegacija Narodne skupštine na proslavi Dana Republike u Vićenci

Savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Mile Dmičić poručio je danas u Vićenci, na svečanom obilježavanju 9. januara - Dana Republike Srpske, da je Dan Republike istorijska, pravna i politička činjenica, te da ga nijedna domaća, ni međunarodna organizacija ili asocijacija ne mogu ukinuti.
Delegacija Narodne skupštine na proslavi Dana Republike u Vićenci - Foto: RTRS
Delegacija Narodne skupštine na proslavi Dana Republike u VićenciFoto: RTRS

Dmičić je istakao da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio ratne sukobe, a da su dejtonska rješenja obezbijedila dugoročnu stabilnost zemlje, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

"Kao međunarodni akt, za Republiku Srpsku `Dejton` je trajni ustavno-pravni i politički okvir. Njega je potrebno sprovoditi, a ne mijenjati", rekao je Dmičić.

On je naglasio da Republiku Srpsku niko ne može da osporava, jer je nastala na političkoj volji srpskog naroda i značajnog broja ostalih naroda.

"I formalno i pravno, na osnovu odluka Narodne skupštine i njenih najviših pravnih i političkih akata, Republika Srpska je nastala i proglašena 9. januara 1992. godine", podsjetio je Dmičić.

On je naveo da je Republika Srpska Dejtonskim mirovnim sporazumom potvrđena kao državotvorni dio dejtonske BiH, te da je njeno legitimno pravo da odlučuje o svojoj sudbini, opstanku i razvoju.

"Danas, zajedno, potvrđujemo istinu da je Republika Srpska siguran i dosljedan čuvar našeg postojanja, integriteta i subjektiviteta, te naše tradicije, običaja, kulture, jezika, pisma i državnih simbola. Potrebno je da svi zajedno damo doprinos očuvanju i opstanku naše Republike i njenom razvoju", zaključio je Dmičić.

Obraćajući se prisutnima na svečanosti kao izaslanik predsjednika Narodne skupštine, Dmičić je izrazio zadovoljstvo što danas u Vićenci sa ljudima iz svih kolijevki, krajolika i kolektiviteta srpskog naroda dijeli radost obilježavanja Dana Republike.

On je dodao da mu je čast i zadovoljstvo da srpskoj dijaspori u Vićenci i cijeloj Italiji prenese pozdrave i čestitke predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića povodom obiželjavanja Dana Republike.

Prije svečane proslave Dana Republike, koju je organizovao Saveza Srba u Vićenci, služena je sveta liturgija u crkvi Svetog Luke.

Na proslavi Dana Republike Srpske, na poziv srpske zajednice u Vićenci, prisustvovala je i šef Odsjeka za odnose sa javnošću Narodne skupštine Republike Srpske Mirjana Kusmuk.

Izvor: Srna