latinica  ћирилица
18/01/2018 |  19:45 | Autor: RTRS

Stoltenberg i Zaev osudili ubistvo Ivanovića

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg i makedonski premijer Zoran Zaev osudili su ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića u Sjevernoj Mitrovici, ocijenivši da je stanje u regionu stabilno.

"Region više nije bure baruta, gradimo prijateljstvo i mi ćemo to učiniti radi bezbjednosti, stabilnosti i dobre budućnosti", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom u Skoplju.

Zaev kaže da njegova vlada stvara uslove za postizanje nacionalnog konsenzusa i sa predsjednikom države i sa opozicijom, za završetak integracije u NATO.

"Aktivno i posvećeno stvaramo ambijent za prevazilaženje problema sa Grčkom u vezi sa našim ustavnim imenom", rekao je Zaev i ponovo da očekuje da će Makedonija postati 30-ta članica Alijanse.

Stoltenberg je rekao da u Alijansi ne postoji plan "B" za ulazak Makedonije u NATO i da spor sa Grčkom u vezi sa nazivom mora da se riješi.

Generalni sekretar NATO boravio je u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Makedoniji u okviru koje se sastao sa makedonskim državnim vrhom i liderima parlamentarnih stranaka.

Stoltenberg je danas govor u Sobranju u kome je pozdravio potpisivanje Dogovora o dobrosusjedskim odnosima sa Bugarskom i usvajanje Zakona o jezicima.

Izvor: SRNA