latinica  ћирилица
17/01/2018 |  19:24 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Što hitnije dostaviti odgovore Evropskoj komisiji

Predsjedništvo BiH zadužilo je da Savjet ministara u saradnji sa vladama Republike Srpske i FBiH, kao i kantona i Brčko distrikta, preduzme neophodne aktivnosti s ciljem što hitnijeg dostavljanja odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji.
Predsjedništvo BiH - Foto: SRNA
Predsjedništvo BiHFoto: SRNA

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH primilo je k znanju izvještaj Savjeta ministara o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH, posebno uzimajući u obzir izvršene i preostale obaveze u vezi sa pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju Savjeta ministara i Јordana o saradnji u oblasti veterinarstva, Projektnog sporazuma "Naučna saradnja za podršku odgovornom ribarstvu u Јadranskom moru/podrška za uspostavljanje podregionalnog sistema za praćenje ribarstva" - AdrijaMed, između Savjeta ministara i Organizacije za hranu i poljoprivredu UN.

Odobreno je i zaključivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije u oblasti spoljne migracije radne snage, te Memoranduma o saradnji između Arhiva BiH i Državne arhivske agencije Bugarske.

U saopštenju je navedeno da je odobreno zaključivanje posebnog sporazuma između Savjeta ministara, koji zastupa Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, i Švedske, koju zastupa švedska Međunarodna razvojna agencija za saradnju za podršku sprovođenju programa FIGAP 2 /2017 – 2021/.

Predsjedništvo BiH donijelo je odluke o prihvatanju Nota sporazuma o saradnji između Savjeta ministara i Vlade Njemačke o prihvatanju projekata tehničke saradnje za 2013. godinu, Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Makedonije o uslovima putovanja državljana dvije zemlje.

Donesena je odluka o prihvatanju Aneksa šest Memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje Fonda za reformu javne uprave između Odjeljenja za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva, Agencije za međunarodni razvoj i saradnju Švedske, Ministarstva za razvoj i saradnju Holandije, Delegacije EU u BiH i Savjeta ministara, vlada Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko distrikta, te Ministarstva finansija i trezora BiH.

Predsjedništvo je donijelo odluke o ratifikaciji Protokola kojim se mijenjaju i dopunjavaju određene odredbe Sporazuma o vazdušnom prevozu između Vlade Katara i Savjeta ministara.

Donesena je odluka o ratifikaciji Ugovora o finansiranju, koji je zaključen između BiH, Republike Srpske, Evropske investicione banke i Јavnog preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske" 12. decembra 2013. godine u Luksemburgu, 13. decembra 2013. godine u Banjaluci i 16. decembra 2013. godine u Sarajevu, za projekat "Auto-put Banjaluka-Doboj".

Predsjedništvo je donijelo odluku i o ratifikaciji amandmana na Okvirni sporazum o kreditu između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH za finansiranje Projekta jačanja sektora zdravstva, Sporazuma između BiH i EU o učestvovanju BiH u Trećem programu za djelovanje Unije u oblasti zdravstva /2014 – 2020/, te Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti turizma.

Izvor: SRNA