latinica  ћирилица
16/01/2018 |  22:28 ⇒ 17/01/2018 | 11:05 | Autor: RTRS

Milorad Dodik: O eventualnoj kandidaturi 18. maja

Predsjednik Republike Milorad Dodik za televiziju N1 rekao je da je ubistvo Olivera Ivanovića napad na Srbe na Kosovu, Srbiju i napore koje ona čini da dijalogom u regionu uspostavi dobru saradnju.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Istovremeno, istakao je Dodik, jedini cilj takvog čina je destabilizacija sjevera Kosova, a vjeruje da će se počinioci i motivi atentata brzo razotkriti.

Komentarišući navode o tome da je ruski čovjek i da zajedno sa Rusijom stvara paravojnu formaciju u Srpskoj, Dodik je istakao da je to priča koja služi za dnevno-političke potrebe, iza kojih stoji namjera za omalovažavanjem Dana Republike Srpske.

Rusiju, i Vladimira Putina ističe, poštuje i za razliku od zapadnih, u BiH nema ruskih vojnika. Na pitanje o članstvu u NATO-u, ponovio je stav – interes Srpske je da se ne svrstava.

"NATO nas nije uvjerio da je objektivan. Otimačina imovine u Srpskoj, neka lokacija u Han Pijesku data BiH, a NATO potrčao da to kaže da je u redu, šta njih briga za naše lokalno zakonodavstvo i pravosuđe. Bez obzira što ste moćni", naveo je Dodik.

Na pitanje zbog čega je u govoru na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske umjesto Bosna i Hercegovina govorio BiH, Dodik je odgovorio da je to učinio namjerno.

Na pitanje o eventualnoj kandidaturi za srpskog člana Predsjedništva, odgovorio je da će to saopštiti 18. maja. Govoreći hipotetički, u slučaju eventualne kandidature, bude li izabran za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, nastojaće smanjiti troškove na nivou BiH, i broj vojnika OS svesti na 3.500. Uz to njegovo radno mjesto, istakao je, neće biti u Sarajevu.

"Šta član predsjedništva iz Srpske ima polagati zakletvu u BiH, ali treba polagati zakletvu u Republici Srpskoj, pa tamo je biran. Јa samo poštujem pravila", odgovorio je Dodik.

Komentarišući nagađanja o eventualnim blokadama u slučaju nepostizanja kompromisa o izmjenama Izbornog zakona BiH, predsjednik Srpske istakao je da će Republika Srpska do nove godine formirati institucije i da nije spremna da bude kolateralna šteta izostanka dogovora unutar Federacije. Promjene izbornog zakona su poželjne istakao je Dodika i SNSD podržava HDZ u toj namjeri.

Dodik je istakao i da je uvjeren u pobjedu SNSD-a na izborima koji slijede. Istakao je da će najveća stranka u Srpskoj imati svoje kandidate za predsjednika i člana Predsjedništva. Uprkos brojnim namjerama, kaže, Srpska ima stabilne finansije i ova godina, očekuje biće najbolja do sada. U narednom periodu, kaže, razmatraće se mogućnost povećanja fonda za subvencije poljoprivrednicima za 10 miliona maraka, a planirana je i ozbiljna podrška kulturi.

Republika Srpska, istakao je Dodik ima napisan tekst novog Ustava koji je u skladu sa Dejtonom i o kojem će na referendumu odlučiti građani. Komentarišući svoj odnos sa ambasadorima, Dodik je istakao da je spreman na razgovor sa svakim, ali bez pritisaka. O budućnosti BiH je spreman razgovarati, ali bez stranih uticaja.