latinica  ћирилица
16/01/2018 |  14:59 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Skelani: Sjećanje na 69 Srba- žrtava Nasera Orića (VIDEO)

U Skelanima je obilježeno 25 godina od stradanja 69 mještana ubijenih 16. januara 1993. godine. Parastos kod Centralnog spomenika služen je za ubijene toga dana, ali i za svih 305 žrtava koje su u Skelanima stradale tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.
Skelani, parastos - Foto: RTRS
Skelani, parastosFoto: RTRS

Pripadnici 28. divizije tzv. Armije RBiH u Skelanima nisu imali milosti, ubijali su redom. Ubijeno je za nekoliko sati 69 stanovnika, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima su i djeca. Ranjeno je 165 mještana, a od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim zatvorima.

Na drinskom mostu je, prema svjedočenjima preživjelih, toga dana ubijeno najviše civila, koji su pokušali da pobjegnu u Srbiju.

Najmlađa žrtva bio je petogodišnji Aleksandar Dimitrijević, a njegov brat Radislav imao je 11 godina. Sa majkom Milicom pokušali su pobjeći u Bajinu Baštu, ali su kod graničnog mosta pogođeni mecima.

Republika Srpska, njeni predstavnici i srpski narod nikada neće prestati tragati za istinom i tražiti odgovornost za srpske žrtve - poručeno je danas u Skelanima.

- Moramo se boriti, borimo se svih ovih 25 godina i borićemo se za Republiku Srpsku - ističe Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Ministar rada i boračko-ivalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da se u Skelanima obilježava stradanje nevinih civila, djece, staraca, žena i svih koji su najmanje krivi.

- Nažalost, svjedoci smo da su zločinci, na čelu sa Naserom Orićem, na slobodi a treba da odgovaraju za ova zlodjela - rekao je Savanović.

Godišnjica stradanja srpskog naroda u Srebrenici danas je obilježena i u selima Ćosići i Kalimanići.