latinica  ћирилица
16/01/2018 |  14:53 | Autor: RTRS

Predstavljena knjiga "Pusto ostrvo" Bore Đorđevića

Knjiga pjesama "Pusto ostrvo" frontmena "Riblje Čorbe" Borisava Bore Đorđevića predstavljena je danas u Udruženju književnika Srbije /UKS/ na promociji koja je počela minutom ćutanja zbog ubistva Olivera Ivanovića.
Beograd: Promocija knjige pjesama "Pusto ostrvo" - Foto: SRNA
Beograd: Promocija knjige pjesama "Pusto ostrvo"Foto: SRNA

Akademik Matija Bećković rekao je na promociji da je jedan od najvećih srpskih pjesnika Filip Višnjić bio prvi srpski kantautor i da bi Bora Đorđević, koji je "obnovio njegovu tradiciju", odavno postao član SANU da nije pjevao nego samo pisao, a da je "ovako samo član UKS jer Akademija ne prima kantautore".

Bećković je ocijenio da Đorđevića njegovo pjesništvo svrstava u heroje moderne srpske kulture i da je krivica srpske književne nauke, to što kao takav nije prepoznat, a njegova knjiga nije izašla u izdanju Srpske književne zadruge.

"Da nije ništa drugo ispevao nego samo `Pogledaj dom svoj anđele` ova pesma bi bila dovoljna da mu za sva vremena obezbedi mesto u vrhovima srpskog pjesništva", istakao je Bećković, koji je recenzent knjige.

Miodrag Јakšić, direktor izdavačke kuće koja je objavila knjigu "Arte", rekao je da je ovo do sada najbolja Đorđevićeva knjiga i drugačija od dosadašnjih, jer je potpuno u koloru i u njoj su prvi put objavljene fotografije iz privatnog života, sa privatnih putovanja i putovanja sa bendom.

Јakšić je naveo da su pjesme podijeljene u 13 poglavlja ili ciklusa, među kojima je i dječiji ciklus, te pjesme koje su već objavljene na tri albuma "Riblje Čorbe".

Prema njegovim riječima, ova deseta Đorđevićeva knjiga već je u prodaji u knjižarama "Delfi".

Bora Đorđević je umjesto obraćanja čitao pjesme iz "Pustog ostrva" i poslije svake bio pozdravljen aplauzom publike, a po završetku promocije potpisivao je novu knjigu.

"Čast mi je da sam sa ovakvim ljudima i postidio me Matija svojim riječima. Čast mi je da sam u Udruženju književnika Srbije. Platio sam članarinu i neće me izbaciti", rekao je Bora Đorđević.

Izvor: SRNA