latinica  ћирилица
15/01/2018 |  08:57 ⇒ 10:46 | Autor: RTRS

Abe: Beograd je ključ stabilnosti zapadnog Balkana

Јapanski premijer Šinzo Abe ocijenio je da Srbija drži ključ stabilnosti u regionu zapadnog Balkana, te najavio intenziviranje saradnje dvije zemlje u narednom periodu.

Abe, koji danas stiže u posjetu Srbiji, izrazio je očekivanje da će s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, za koga kaže da je veliki poznavalac Јapana, razgovarati o budućnosti dvije zemlje i da će unaprijediti prijateljske odnose.

"Zadovoljstvo mi je što ću, kao prvu zemlju u regionu zapadnog Balkana, posjetiti Srbiju", rekao je Abe za beogradsku "Politiku".

Navodeći da se odnos između Јapana i Srbije neprestano razvija u širokom spektru oblasti, on je istakao da potencijal za značajan napredak posebno postoji u sferi ekonomije.

Sa premijerom Јapana Šinzom Abeom stižu i predstavnici 16 japanskih kompanija, što daje posebnu snagu toj posjeti, rekao je predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež."Kada japanski premijer dolazi u posetu nekoj zemlji sa 16 velikih korporacija, onda se to prati u poslovnoj zajednici Јapana", rekao je Čadež za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim riječima, velike korporacije čiji predstavnici danas dolaze u Beograd pokrivaju različite oblasti - infrastrukturu, poljoprivredu, turizam...

Izvor: Agencije