latinica  ћирилица
10/01/2018 |  18:41 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Na koju će ambasadorsku stolicu Brajan Hojt Јi? (VIDEO)

Na koju će ambasadorsku stolicu Brajan Hojt Јi, nakon što je potvrđeno da je dao ostavku na poziciju u Stejt departmentu?
Brajan Hojt Јi - Foto: RTRS
Brajan Hojt ЈiFoto: RTRS

Među balkanskim zemljama, koje bi mogle izvući najkraću slamku su BiH i Makedonija. Dođe li u Sarajevo, BiH bi mogla postati nova kritična tačka, upozoravaju iz Srbije. Ipak, predsjednik Srpske, smatra da je nebitno gdje će Јi biti ambasador, jer je on, po njemu, prošlost.

Vjerovatno najpoznatiji zamjenik pomoćnika jednog državnog sekretara, reputaciju je stekao nakon što je presudio Makedoniji i VMRO-DPMNO-u. Brajan Hojt Јi nije političar već operativac kažu analitičari, i ako dolazi, dolazi sa zadatkom. 

"Dakle on je čovjek koji ima moć oružje i oruđe da ostvari ono što je američka zamisao", smatra politički analitičar Cvjetin Milivojević.

"SAD ima posla u Makedoniji, pritišće je u vezi sa imenom i pristupanjem NATO-u. Bude li sreće, tamo će ga poslati", kažu analitičari. Dođe li u Sarajevo, to znači da će SAD probati da disciplinuju predsjednika Srpske, i da pristisnu Beograd.

"Ali postoji uvijek i druga mogućnost. Da je SAD shvatila da je BiH projekat kakav postoji, propao i da je Hojt Јi taj koji treba donijeti novo rješenje koje podrzaumijeva prihvatanje bankrota BiH jedinstva", rekao je politički analitičar Dragomir Anđelković.

Ako Sarajevo bude rešenje za Јia, to znači da Zapad prepoznaje BiH kao sljedeću moguću kritičnu tačku na Balkanu, rekao je Ivica Dačić i naveo da će se Srbija, uprkos svemu, držati dosadašnjeg kursa. Predsjednik Republike Srpske kaže da bez obzira na to ko bio ambasador, iz Sarajeva očekuje neprijateljstvo prema srpskom narodu kao i do sada.

Tzv. specijalista za Balkan nasljeđe je stare administracije, koji sada traži mjesto u Trampovoj i nije isključeno da revidira neke svoje dosadašnje stavove, kaže Cvjetin Milivojević. Ipak za razliku od Morin Kormak čija je jedina operativna aktivnost bila stavljanje predsjednika srpske na crnu listu, Јi neće sjediti skrštenih ruku.

"Mislim da bi Јi vrlo vjerovatno pokušao da vrati nešto od onoga što je korišćeno kao npr. bonska ovlašćenja viskogo predstavnika, da bi se mnogo direktnije na terenu miješao", zaključio je Milivojević.

Milivojević ocjenjuje Јia kao čovjeka sa izrazito antiruskom notom, koji kao i svaki nerođeni amerikanac mora da se dokazuje. Srbija, kaže , po njemu pokazuje nefer odnos prema Moskvi, jer dok dobija veliku čast da njene zvaničničke prima lično Putin, te iste postrojava jedan pomoćnik zamjenika državnog sekretara