latinica  ћирилица
10/01/2018 |  15:00 ⇒ 15:02 | Autor: RTRS

U Srpskoj prikupljeno oko 50.000 evra za Srbe na KiM

U humanitarnoj akciji za pomoć Srbima na Kosmetu, koja je u Republici Srpskoj trajala od 1. oktobra do 31. decembra, prikupljeno je skoro 50.000 evra, a u naredna tri dana biće podijeljeno više od 1.200 božićnih i novogodišnjih paketića djeci sa područja Kosovskog pomoravlja, Kosova polja i djeci na sjeveru Kosova.
Kosovska Mitrovica (Foto: FB/Kosovska Mitrovica) -
Kosovska Mitrovica (Foto: FB/Kosovska Mitrovica)

Prikupljeni novac iskorišten je za pomoć Udruženju porodica sa djecom sa posebnim potrebama, za stipendije za šestoro mališana, te za paketiće sa porukom "Voli vas Republika Srpska", saopšteno je iz banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na KiM koji je organizator akcije.

Tačan iznos prikupljenih sredstava biće saopšten u petak, 12. januara, na svečanoj akademiji u Zvečanu.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov rekao je da će dio novca biti uručen Udruženju "Podrži me", koje okuplja više od 80 porodica sa djecom sa posebnim potrebama.

 - U petak će u ovom udruženju u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, koje su smješteno u objektu čiju je izgradnju finansirala Republika Srpska, biti uručene stipendije za šestoro srpskih djevojčica i dječaka, u mjesečnom iznosu od po 100 evra, za naredna četiri mjeseca - naveo je Arlov.

On je istakao da će stipendije biti uručene Nikoliji Maksimović iz sela Grizime i Aleksandri Stanoković iz Odevca kod Kosovske Kamenice, Miljani Slavković iz sela Rabovce kod Lipljana, Nemanji Pavloviću iz Zvečana, Nikoli Pešiću i Davidu Rakiću iz Kosovske Mitrovice.

U okviru akcije "Voli vas Republika Srpska", božićni paketići biće uručeni djeci na Odjeljenju pedijatrije u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, a prvi put i učenicima osnovnih škola sa područja opština Kosovo Polje, Kosovska Kamenica i Kosovska Vitina.

Arlov je naglasio da su sredstva za nabavku božićnih paketića obezbijedili učenici iz više od 50 osnovnih i srednjih škola i nekoliko preduzeća iz Srpske.

- Svaki učenik odvojio je po jednu KM, kako bi vršnjacima sa Kosova i Metohije pokazao da razumije uslove u kojima žive - rekao je Arlov i dodao da su se u akciju uključili i Srbi iz Trsta.

On je u ime srpske djece sa KiM zahvalio građanima Srpske na podršci akciji, a posebno u ime članova Udruženja "Podrži me" jer će sredstva koja će im u petak biti predata pomoći da veliki broj oboljele djece dobije adekvatan medicinski tretman i bude operisano u inostranstvu.

- Svako dijete koje ozdravi i kojem pomoć koju smo prikupili pomogne da živi kao svako drugo zdravo dijete biće motiv više da istrajemo u organizovanju pomoći za djecu na Kosmetu - naveo je Arlov.

Izvor: SRNA