latinica  ћирилица
14/12/2017 |  18:34 ⇒ 18:56 | Autor: RTRS

Vučić na Kubi: Beograd posvećen jačanju odnosa sa Havanom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je na sastanku u Havani sa predsjednikom parlamenta Kube Estebanom Lazom Ernandezom da je Srbija posvećena daljem jačanju tradicije prijateljskih odnosa dvije zemlje.
Predsjednik Srbije sa predsjednikom parlamenta Kube (Foto: Twitter@AsambleaCuba) -
Predsjednik Srbije sa predsjednikom parlamenta Kube (Foto: Twitter@AsambleaCuba)

Vučić je rekao da će Srbija u UN, kao i svim ostalim međunarodnim organizacijama, i dalje pružati podršku Kubi.

"Ponosni smo na naše prijateljstvo i verujem da će ova poseta unaprediti i našu ekonomsku saradnju", istakao je Vučić, koji se nalazi u posjeti Kubi.

Vučić je istakao da je ova posjeta Kubi njegova prva posjeta regionu Latinske Amerike od stupanja na dužnost, što predstavlja potvrdu posvećenosti Srbije jačanju tradicije prijateljskih odnosa dvije zemlje i spremnosti za održavanje pozitivne dinamike bilateralnog političkog dijaloga.

‎On je izrazio zahvalnost kubanskoj strani zbog njene pozicije povodom Kosova i Metohije, kao i na principijelnom zalaganju za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica UN, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

Vučić je istakao zainteresovanost Srbije za povećanje obima trgovinske razmjene, polazeći od brojnih potencijala za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa, turizma, građevinarstva i energetike.

Predsjednik Srbije je pri tome imao u vidu privredne reforme koje je započela Kuba, a koje otvaraju prostor stranim investicijama i trgovinskoj saradnji.

Ernandez je pozdravio dinamičnu interparlamentarnu saradnju, koja je doprinijela unapređenju sveukupnih odnosa Srbije i Kube.

"Kuba je iskreni prijatelj Srbije i naši diplomatski odnosi traju već 75 godina", istakao je Ernandez.

Izvor: Srna