latinica  ћирилица
01/12/2017 |  18:57 | Autor: RTRS

Naučni skup u Podgorici: Srbija da pomogne u rješavanju problema Srba u regionu

Matična država Srbija treba da uloži više napora da na konkretan način počne da rješava problem Srba iz regiona, poručeno je sa naučnog skupa o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u organizaciji Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore u Podgorici.
Podgorica - Foto: RTS
PodgoricaFoto: RTS

"Bez direktne uključenosti zvanične Srbije, nemoguće je pronaći trajna rješenja problema Srba iz zemalja u okruženju", poručeno je, između ostalog, sa okruglog stola o temi "Upotreba srpskog jezika i ćirilice u Crnoj Gori i zemljama regiona".

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici krovnih nacionalnih institucija srpskog naroda iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Makedonije, Albanije, Srbije i Crne Gore.

Okruglom stolu prisustvovali su, između ostalih, ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac, savjetnik zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Milena Krsmanović, predstavnik Fonda za zaštitu manjinskih prava Željka Raščanin, predsjednik Odbora za dijasporu Skupštine Srbije Ivan Kostić.

Kostić je istakao da ćirilica nije ugrožena samo u zemljama regiona, već i u matičnoj državi - Srbiji.

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić naglasio je da se nacionalni identitet najbolje čuva poštovanjem sopstvene kulture.

Krsmanovićeva se osvrnula na aktivnosti preduzete povodom dopisa Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Ombudsmanu u kojem se tražilo njegovo izjašnjenje o jezičkoj diskriminaciji srpskog naroda u Crnoj Gori.

U ime Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore govorili o statusu srpskog jezika i ćirilice u Crnoj Gori govorio je Veselim Matović, a okupljenima se obratio i predsjednik Savjeta Momčilo Vuksanović.

Pozivu Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore da učestvuju u radu okruglog stola nisu se odazvali predstavnici Vlade Crne Gore, Skupštine Crne Gore i Vrhovnog suda Crne Gore.

Izvor: Srna