latinica  ћирилица
01/12/2017 |  11:20 ⇒ 12:20 | Autor: RTRS

U Foči promocija romana "Olujni bedem"

Roman "Olujni bedem" Dejana Stojiljkovića nastavak je visokotiražnog "Duge noći i crne zastave" kao nastavak priče o srpskoj srednjovjekovnoj državi i njenim bedemima pred osmanlijskim osvajačima.
Foča, Stojiljković - promocija romana "Olujni bedem" - Foto: SRNA
Foča, Stojiljković - promocija romana "Olujni bedem"Foto: SRNA

U Foči, na prvoj promociji u Srpskoj, istaknuto je da je roman doživio uspjeh i kao najprodavanija knjiga na Beogradskom sajmu.

Istorijski zapisi i legende koje je narod prenosio s koljena na koljeno susreću se u "Olujnom bedemu" u kojem je Dejan Stojiljković kao pisac vješto pripovjedački ispisao priču Srbije i njenih vitezova u oluji pred kojom je nestajala.

Pisac rekonstruiše bitku na Pločniku u kojoj su Srbi pobijedili turske osvajače.

- U trećem dijelu romana  bavim se rekonstrukcijom Topličke bitke, a u prethodna dva sam se bavio padom Niša, pojašnjava Stojiljković.

- Pored tog dokumentarnog istorizma, autor je uključio u istorizam epske pjesme, koji mi nazivamo legendarni istorizam i svemu dodao i svoj istorijsko-ratnički ali i ljubavni zamah, rekao je Goran Maksimović, profesor Univerziteta u Nišu.

"Olujni bedem" oživljava zaboravljeno vrijeme i rehabilituje stvarnost srpske države o kojoj se malo znalo ili je vješto i namjerno skrivana.

Roman čitaoca vodi kroz uzbudljive i slikovite priče.

Prvo predstavljanje u Foči u Srpsku je donijelo savremene istorijske romane.

Dejan Stojiljković objavio je još četiri istorijska romana, od kojih je za "Konstantinovo nasljeđe" dobio nagrade Miloš Crnjanski i Svetosavski pečat.