latinica  ћирилица
20/11/2017 |  17:49 ⇒ 22:47 | Autor: RTRS

Šta kažu saborci, zemljaci i rođaci generala Mladića? (VIDEO)

Ekipa RTRS-a bila je u selu Božanovići kod Kalinovika, rodnom mjestu generala Ratka Mladića. Tamo spremaju veliko veselje u slučaju oslobađajuće presude. I u slučaju da ga osude, Mladićevo ime ostaće zlatnim slovima upisano u istoriji srpskog naroda, kažu njegovi zemljaci i rođaci.
Rođaci generala Mladića - Foto: RTRS
Rođaci generala MladićaFoto: RTRS

Iz Božanovića stižu poruke podrške generalu.

- Pozdrav za generala, uz želju da izdrži sve ovo. Želimo mu puno sreće, zdravlja, da nam puno poživi i što prije se vrati! On je naša legenda i to će zauvijek ostati - poručuje generalov nećak Zoran Mladić.

Božanoviće ovih dana opsjedaju novinarske ekipe iz cijelog svijeta. Ako je pravde i Boga, kažu članovi generalove porodice i mještani, Ratko Mladić biće oslobođen.

- Oslobođenje generala za mene bi značilo ponovno rođenje - kaže njegov nećak Zoran.

Generalov rođak Duško Mladić kaže da su, u slučaju oslobađajuće presude, slavlje i doček spremni.

- U dva sela spremamo doček i slavlje za našeg generala. Međutim, plašimo se da će ga Haški sud osuditi, jer ako je suditi po njihovom starom običaju, on je onda davno presuđen - kaže Duško Mladić.

Duško dodaje da, osim na televiziji, Ratka Mladića godinama nije vidio, ali da se redovno čuo telefonski. Bole ga sve ružne stvari na račun generala, za koga kaže da nikada nije dijelio ljude po rasi ili nacionalnosti, već po tome ko je kakav čovjek.

- Znam da je ovdje, za naše komšije muslimane, Mladić svetac kao i za nas. On je njihovu djecu vratio s ratišta u Hrvatskoj žive i zdrave - priča Duško.

U Kalinoviku se ponose činjenicom da je Ratko Mladić rodom iz njihovog kraja. Vjeruju u nevinost srpskog generala, ali su jako oprezni u prognozama jer su duboko razočarani dosadašnjom praksom, kako kažu, antisrpskog Haškog suda.

Načelnica opštine Mileva Komlenović, kaže da, bez obzira na presudu, generalu Mladiću niko ne može da oduzme zasluženo mjesto u u istoriji srpskog naroda.

S puno ponosa i zebnje gorštaci iz Božanovića iščekuju izricanje presude Ratku Mladiću, ali i dostojanstveno trpe pozvane i nepozvane goste, najčešće strane novinare koji nerijetko šalju iskvriljeni slike o Ratku Mladiću i njegovom rodnom mjestu.