latinica  ћирилица
20/11/2017 |  16:03 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Gdje će biti utrošen novac Srbije namijenjen Trnovu i Istočnom N. Sarajevu? (VIDEO)

Projekti u Istočnom Novom Sarajevu i Trnovu koji će se realizovati donacijom Vlade Srbije bili su glavna tema današnjih sastanaka ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltije sa načenicima ovih opština. U Istočnom Novom Sarajevu za izgradnju gradskog trga obezbijeđeno je milion evra, dok će 100 hiljada evra u Trnovu biti uloženo u izgradnju fiskulturne sale u sklopu osnovne škole "Sveti Sava".
Istočno Sarajevo - Tegeltija, Ćosić - potpisan ugovor o korišćenju donacije - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - Tegeltija, Ćosić - potpisan ugovor o korišćenju donacijeFoto: SRNA

Izgradnja gradskog trga u Istočnom Novom Sarajevu od donacije Vlade Srbije ići će zajedno sa rekonstrukcijom sportske dvorane za koju je Vlada Srpske obezbijedila dva miliona KM, jer jedno bez drugog ne može, ističu u ovoj opštini.

- Izrada glavnog projekta je u završnoj fazi. Trg će se prostirati na 8.000 kvadratnih metara i zaista će biti reprezentativan. Za izgradnju je obezbijeđeno milion evra od donacije Vlade Republike Srbije, dva miliona KM Vlade Republike Srpske i milion KM kroz dva godišnja budžeta opštine Istočno Novo Sarajevo - istakao je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Tender u decembru, izbor izvođača radova u februaru, početak radova u martu na oba, međusobno povezana, projekta – nadaju se u opštini.

Ministar finansija Srpske ističe da je Vlada Srbije, kao donator, dala preporuke za projekte opšteg standarda građana.

- Najveći dio projekata, uključujući i opštinu Istočno Novo Sarajevo, vezani su za obrazovanje i društevni standard - istakao je Tegeltija.

Istovremeno, donacija Vlade Srbije za opštinu Trnovu od 100 hiljada evra biće uložena za izgradnju nove fiskulturne sale u osnovnoj školi, a sporazum bi trebalo da bude potpisan sljedeće sedmice. Ovoj lokalnoj zajednici najavljena je podrška Vlade Srpske za rekonstrukciju trga Srđana Kneževića od 200 hiljada, te obnovu parohijskog doma u vrijednosti 50 hiljada KM.

Fokus je bio i na privrednim aktivnostima, a prema planovima ove opštine, uz izgradnju fabrike vode u Kijevu, rješavanjem pitanja Famosa otvara se mogućnost otvaranja drvoprerađivačkog pogona.

- Očekujemo posjetu predsjednika i članova Vlade, koja treba da riješi određene problema kada je u pitanju privredna proizvodnja, a to je otvaranje još jedne fabrike za finalnu preradu drveta koja bi zapošljavala 50 radnika, što bi za ovu opštinu značilo mnogo - kaže načelnik Trnova Dragomir Gagović.

Tegeltija kaže da je Vlada Srpske opredijeljena za pomoć ovoj opštini.

- Јako smo zainteresovani da pomognemo opštini Trnovo kroz otvaranje u turističkom smislu prema Јahorini, jer smatramo da je to ogroman privredni potencijal ove opštine, možda i najveći. Potrebno je da Trnovo ponudi infrastrukturu svim investitorima koji žele da grade na samoj Јahorini - naveo je ministar.

Na današnjim sastancima ukazano je i na energetske potencijale s obzirom na gradnju tri mini hidrocentrale na području ove opštine.