latinica  ћирилица
20/11/2017 |  15:36 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Obilježen Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku (VIDEO)

Služenjem parastosa nestalim i poginulim srpskim borcima Prvog svjetskog rata u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja i svečanom akademijom u Banskom dvoru obilježen je Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku 21. novembra 1918. godine.
Akademija - Foto: RTRS
AkademijaFoto: RTRS

Obilježavanje su organizovali odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske i Srbije. Uz predstavnike Udruženja potomoka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, obilježavanju su prisustvovale brojne delegacije i zvanice iz političkog i javnog života Republike Srpske. Poručeno je da je dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine jedan od najvažnijih događaja u istoriji ovih krajeva.

- Srbi su iz velikog rata izašli sa ogromnim gubicima, od kojih se i danas oporavljaju - rekao je predsjednik Milorad Dodik.

On je dodao da je ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine značio slobodu za sve narode na ovom području, ali da se država, koja je tada prvi put stvorena, raspala već krajem prošlog vijeka.

- Danas su se Srbi vratili svom nacionalnom i državnom pitanju, danas Srbija i Republika Srpska imaju veoma dobre odnose, danas je srpski narod integrisan i zato obilježavamo ovakve datume, da se zna da je Banjaluku oslobodila srpska vojska - rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović poručio je da stradanja koja su Srbi preživjeli tokom prošlog vijeka treba da budu opomena za buduća vremena.

- Stradanja treba da opomenu Srbe da neće imati potrebe za ratovima, da ne smiju gubiti svoje stanovništvo i da sve stvari trebaju rješavati na jedan civilizovan način- pregovaračkim postupcima. Taj kapacitet srpski narod ima i nadam se da će se toga držati - rekao je Čubrilović.

Koliko je datum ulaska srpske vojske u Banjaluku važan istorijski događaj, potvrđuje i činjenica da je to jedan od pet datuma koji zajedno obilježavaju Srpska i Srbija.

- Ulazak srpske vojske u Banjaluku bio je veliki i maestralan, jer je srpski vojnik nakon 500 godina, probojem Solunskog fronta, došao u Banjaluku. Zato proslavljamo ovaj datum - naveo je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Negovan Stanković, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, istakao je da narod koji ne poštuje svoju istoriju, ne može graditi budućnost kakvu želi.

Ovaj datum posebno je važan za Udruženje potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, iz kojeg najavljuju veliko obilježavanje stote godišnjice oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu, naredne godine.

- Odavde, sa naših prostora u rat je otišlo 25.000 dobrovoljaca. Nažalost, malo ih se vratilo i nikad ih ne smijemo zaboraviti - naglasio je predsjednik Udruženja, Nebojša Kuštrinović.

U Arhivu Republike Srpske otvorena je izložba posvećena Davorinu Јenku, slovenačkom i srpskom kompozitoru, autoru himne Srbije, Bože Pravde.

- Izložba prati život Davorina Јenka, od njegovog rođenja u Sloveniji, do smrti. Prikazan je njegov pedagoški i muzički rad, kako u slovenačkim zemljama, tako i u Kraljevini Srbiji - naveo je Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, od čega 53 odsto muškaraca životne dobi od 25 do 45 godina. Tokom novembra 1918. godine srpska vojska je oslobodila najveći dio teritorije BiH, a 21. novembra, na Aranđelovdan, ušla je i oslobodila Banjaluku.