latinica  ћирилица
20/11/2017 |  12:56 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Dodik nacrtao svoju mapu novih granica na Balkanu (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u intervjuu za Dojče Vele, nacrtao je mapu sa granicama zemalja na Balkanu, kako ih on vidi.
Dodik prekrojio mape - Foto: blic.rs
Dodik prekrojio mapeFoto: blic.rs

Tokom intrevjua za Dojče predsjednik Dodik nacrtao je mapu novih granica prema kojoj su Republika Srpska i Srbija ujedinjene, a Kosovo i Metohija podijeljena pri čemu sjever Kosova pripada Srbiji.

Komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića da je spreman na rat za očuvanje celovitosti BiH, Dodik je rekao da Izetbegović “nema nikakvu moć“.

“Mi ovde imamo policiju koja je brojčano jača i spremnija i motivisanija za to. Drugo, svaka intervencija u Republiku Srpsku iz Sarajeva na taj način definitivno bi ojačala tu vrstu priče. Ovo nije Španija.“

Predsjednik Srpske u direktnu vezu doveo je nezavisnost Kosova sa nezavisnošću Republike Srpske:

"Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Јa sam za razgovor između Beograda i toga i ako Beograd tako odluči ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje naredno pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne, onda moraju da postoje prava i za druge. Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to okej, mi bismo se sigurno do sada već odvojili“, rekao je Dodik

Istakao je da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta ali da rerendum o nezavisnosti Srpske trenutno nije institucionalna tema.

“Referendum nije na dnevnom redu. Nijedan organ, nijedna institucija u Srpskoj to nema na svom dnevnom redu. Špekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije“, rekao je Dodik.

Ponovio je da je BiH propala država i upozorio da Srbi “nisu bez alternative“.

“Mi nismo avanturisti, kako nas mnogi predstavljaju. Nismo ni zaglupljeni nacionalisti. Dakle ja razumijem da za ostvarivanje takvih elemenata morate da stvorite politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Evropi i naravno da to bude barem djelimično prihvaćena stvar“, rekao je Dodik dodajući da radi “na stvaranju tog političkog okruženja.“

Na pitanje da li će održati referendum o nezavisnosti Republike Srpske ukoliko Dejtonski sporazum ne funkcioniše onako kako on misli da treba Dodik je odgovorio da o tome sanja.

“Čim imam u promilima šansu, ja bih to održao“, kaže Dodik.

Dodik takođe tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku. Rekao da Srbima u BiH odgovara Dejtonski sporazum onako kako je napisan, a ne kako je izmjenjen.

“Vanustavna Bosna nama ne odgovara, ustavna Bosna nam odgovara. Ali to niko neće da čuje“, zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za Dojče Vele.

Izvor: B92