latinica  ћирилица
20/11/2017 |  09:51 ⇒ 11:07 | Autor: RTRS

Kuzmanović: Svaki novi sporazum bio bi lošiji od Dejtona

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović poručio je da Dejtonski mirovni sporazum treba čuvati i njegovati, te da bi svaki novi sporazum bio lošiji od postojećeg.
Rajko Kuzmanović - Foto: RTRS
Rajko KuzmanovićFoto: RTRS

Kuzmanović je istakao da sistem može biti usaglašavan samo ustavnim promjenama, po utvrđenoj proceduri, kada za to budu stvoreni uslovi.

"Ipak, još nije vrijeme za takve promjene", rekao je Kuzmanović za "Glas Srpske".

On je rekao da je očigledno da sporazum, kao akt, nije u krizi, već da su u krizi vanustavne odredbe sporazuma koje je prisilno nametnuo visoki predstavnik svojim odlukama, kao i neka akta i institucije doneseni i ustanovljeni preglasavanjem u legalnim institucijama BiH.

Naveo je da je Ustav BiH derogiran naročito stvaranjem novih organa, ustanova i organizacija, te je tako u Savjetu ministara sada devet ministara, a u Ustavu se navode tri.

"Nosioci vanustavnih promjena teže da se `puzećim` metodom naruši postojeći poredak i ustanovi neko nerealno unitarno uređenje", naglasio je Kuzmanović.

On je istakao da se za BiH može naći rješenje permanentne političke krize, ako se shvati da se ništa ne može riješiti majorizacijom, preglasavanjem, nerazumijevanjem i bez dobre volje. Kuzmanović je ocijenio da su za takvo stanje krivci svi koji krše Ustav i zakone, koji sprečavaju vladavinu prava, a to su inostrani faktor i unitaristi.

Komentarišući nedavno pronalaženje primjerka Dejtonskog sporazuma, Kuzmanović je rekao da se time neće ništa promijeniti jer original postoji i u Dejtonu i u Parizu, ali da je ovo dokaz nezrelosti i neozbiljnosti institucija BiH, ali i dokaz da sporazum nije istinski prihvaćen.

Izvor: SRNA