latinica  ћирилица
15/11/2017 |  08:09 ⇒ 11:36 | Autor: RTRS

Suđenje Mahmuljinu: Zaštićeni svjedok Tužilaštva saslušan bez prisustva javnosti

Na suđenju bivšem komandantu Trećeg korupsa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine saslušan je zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH bez prisustva javnosti.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić rekao je da će svjedok S-11 biti saslušan na sjednici iza zatvorenih vrata, prenosi Birn.

S-11 je svjedočio na suđenju Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", a koji je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Na ročištu održanom 8. novembra, svjedoci Tužilaštva BiH Drago Gajić i Boro Glavić potvrdili su da su bili zlostavljani u mudžahedinskom logoru i tjerani da prime islam.

Svjedoci, koji su saslušani posredstvom video-linka uspostavljenim sa Okružnim sudom Banjaluka, govorili su o torturama koje su sa ostalim pripadnicima Vojske Republike Srpske doživjeli nakon pada Vozuće u septembru 1995. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. novembar.

Izvor: SRNA