latinica  ћирилица
13/11/2017 |  17:14 ⇒ 14/11/2017 | 12:00 | Autor: RTRS

Dodik za RTRS: Izetbegović je srpski neprijatelj broj jedan (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Bakir Izetbegović srpski neprijatelj broj jedan, jer se svojim izjavama miješa u unutrašnja pitanja Srbije. Dodik je za RTRS istakao da Izetbegović hoće da napadne Republiku Srpsku i da on predstavlja destabilizirajući faktor u regionu. Dodik je naglasio da se preko izjave Izetbegovića o priznanju samoproglašenog Kosova ne može lako preći.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Novo zaoštrajavanje odnosa u BiH, ponovo u režiji Bakira Izetbegovića.

U intervjuu za Dojče Vele rekao je da će, sa bosanskim patriotama, braniti BiH, u slučaju eventualnog organizovanja refrenduma o nezavisnosti Republike Srpske, ne isključivši ni mogućnost vojnog sukoba.

Istovremeno, najavljuje moguće priznanje samoproglašenog Kosova od strane BiH.

- Takve izjave su opasne i nećemo lako preći preko toga - odgovorio je predsjednik Dodik, zaključivši da Izetbegović ovim pokazuje da je najveći izvor destabilizacije u regionu, označivši ga kao srpskog neprijatelja broj 1.

Izetbegović je eventualno raspisivanje referenduma o samostalnosti Srpske nazvao drugim poluvremenom, rekavši da će ga Republika Srpska izgubiti. U odbranu BiH staće, kaže, mnoge patriote, koje će predvoditi.

Na pitanje da li je spreman na najgori mogući vid odbrane kaže:

- Na rat? Јesam. Svako u ovoj zemlji, ko voli ovu zemlju, mora biti spreman ići do kraja kada je u pitanju njen teritorijalni integritet - tvrdi Izetbegović.

Ova izjava direktna je prijetnja Republici Srpskoj, kaže predsjednik Dodik. Dodaje da je Bakir Izetbegović ovim pokazao da nastavlja dosljedno da sprovodi politiku svog oca, koji je svojevremeno izjavljivao da će žrtvovati mir za BiH. Ova izjava naškodiće odnosima Srba i Bošnjaka, rekao je Dodik i poručio da Srpska ima potencijal da se brani.

- Ovo je izjava u kojoj on najavljuje napad na Srpsku. Mada meni nije jasno s čime bi on napao, s kojom praznom puškom? Ako su to borci ISIL-a, mi sve znamo koji su to. On nama ovim poručuje nešto drugo - da računa na SIPU, oružane snage BiH i pripadnike svog naroda u Republici Srpkoj - poručuje Dodik.

Istovremeno, Izetbegović kaže da nije zadovoljan položajem Sandžaka u Srbiji, ali najavljuje i mogućnost priznanja samoproglašenog Kosova.

- Što se mene tiče, Kosovo je već trebalo biti priznato. Ali, naši pokušaji da se to uradi samo su nanijeli štetu unutar BiH, ništa nisu pomogli Kosovu, kaže Izetbegović.

Kosovo ne može biti priznato bez saglasnosti iz Republike Srpske, ponovio je predsjednik Dodik, istakavši da ovakve izjave pokazuju da je Bakir Izetbegović najveći izvor nestabilnosti u regionu.

- Bakir Izetbegović je srpski neprijatelj broj 1. Udario na Srbiju, udario na pitanje njenog teritorijalnog integriteta, drži lekcije o unutrašnjim odnosima. Vidite, Erdogan je bio skoro na Sandžaku, pa nije to rekao. A Bakir Izetbegović to iz Sarajeva govori. Napao bi Republiku Srpsku... Pa on je naš neprijatelj br. 1. Srpski neprijatelj broj 1 je Bakir Izetbegović - poručuje predsjednik Srpske.

Izetbegovićeva izjava podigla je veliku prašinu i u Srbiji. Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović od predsjednika Vučića očekuje da, u narednih 48 časova, sazove Savjet za nacionalnu bezbjednost, na kojem bi bili razmotreni naredni koraci Srbije. Izetbegovićevu izjavu kao skandaloznu ocijenio je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, rekavši da mijenja odnose iz korijena. Srpski član predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, ističe da Izetbegovićeva izjava pokazuje licemjerstvo sarajevske politike, i stvara negativan ambijent, mjesec prije odlaska delegacije BiH u Srbiju.