latinica  ћирилица
13/11/2017 |  16:28 ⇒ 21:16 | Autor: RTRS

Nakon Izetbegovićevih izjava o priznanju Kosova burna reagovanja u Srbiji

Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije povodom izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je BiH već trebalo da prizna samoproglašeno Kosovo i da planira da to učini biće održana u četvrtak, 16. novembra, saznaje RTS. Sjednica Savjeta zakazana je za 12 časova.
Zastava Srbije (foto:crveneberetke.com) -
Zastava Srbije (foto:crveneberetke.com)

Reagujući na današnju izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, da će BiH priznati samoproglašeno Kosovo, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović  najavio je hitnu sjednicu nacionalnog Savjeta za bezbjednost.

Stefanović je ocijenio da ovakve izjave nisu dobre za situaciju u regionu. Rekao je da očekuje da će, zbog najave Bakira Izetbegovića da će BiH priznati nezavisnost samoproglašenog Kosova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvati sjednicu Savjeta u narednih 48 sati. Na sastanku će se, istakao je Stefanović, razmotriti naredni koraci Srbije i odnos prema takvom potezu Izetbegovića.

Stefanović, koji je i sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost, naglasio je da bi volio da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave. Istakao je i da, ukoliko je ova izjava dobro prenesena, ona predstavlja jedan od najtežih udaraca koji Srbiji može da nanese jedna susjedna zemlja s obzirom da takvo ponašanje ne može biti ni dobronamjerno ni pozitivno u odnosima Srbije i BiH.

"Ne znam da li Izetbegović razumije koliko komplikuje i usložnjava situaciju u regionu. Ne samo odnose između dvije zemlje, već i između dva naroda. Pogotovo poslije svih pozitivnih signala koje su predsjednik i Vlada Srbije pružili u BiH, poslije svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj saradnji", zaključio je Stefanović.

Đurić: Izjava Izetbegovića je skandalozna

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je izjava Bakira Izetbegovića skandalozna i šokantna i dodao ta ta izjava iz korjena mijenja odnose,

"Sasvim sigurno da ovo neće ostati bez odgovora. To znači da BiH napušta princip poštovanja teritorijalnog identiteta i suvereniteta ne samo u slučaju Srbije, posto ne možete u slučaju Srbije primenjivati jedne aršine, a na druge države, pa i na vlastitu, druge aršine", rekao je Đurić za Pink.

Vulin: Izetbegović čovjek opasnih namjera

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zna da neće doći do toga da BiH prizna samoproglašeno Kosovo jer za to neće biti podrške Srba i da svojom izjavom prijeti da ozbiljno destabilizuje BiH, ali i cijeli region.

Vulin je ocijenio da je Izetbegović čovjek opasnih namjera koje bi morale da zabrinu i međunarodnu zajednicu bar koliko brinu susjede BiH.

"Njegova izjava je još opasnija jer ona govori da je Izetbegović spreman da povlači poteze koji ne mogu da imaju rezultat i nikakvu korist za građane BiH, ali mogu da izazovu ozbiljne političke sukobe, pa i blokadu funkcionisanja te zemlje", rekao je Vulin u pisanoj izjavi za medije.

Izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će BiH priznati nelegalnu kosovsku državnost je više udar na BiH nego na Srbiju, jer je to direktno prizivanje podrivanja ustavnog poretka BiH, rekao je politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković.
 
On je ukazao da je za takvu odluku u BiH potreban konsenzus sva tri naroda, odnosno njihovih legitimnih predstavnika, "pa je otuda jasno da je to nemoguće, jer bi srpski narod blokirao tu vrstu odluke".

Izetbegović je za "Dojče vele" rekao da je BiH već trebalo da prizna Kosovo i da planira da to učini.

Izvor: Agencije