latinica  ћирилица
13/11/2017 |  14:37 | Autor: RTRS

"Srbadija" čuva srpsku tradiciju

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević primio je danas predstavnike Srpskog crkvenog i pjevačkog društva "Srbadija" iz Bijeljine, povodom nedavnog uspjeha na međunarodnom takmičenju horova u Španiji, a na kojem su osvojili dvije zlatne medalje.
"Srbadija" i Dane Malešević (Foto: http://www.vladars.net) -
"Srbadija" i Dane Malešević (Foto: http://www.vladars.net)

Malešević je ovaj, kao i dosadašnje uspjehe "Srbadije" ocijenio impozantnim, rekavši da ovo društvo na najbolji način predstavlja Republiku Srpsku, Bijeljinu, kao i srpsku crkvenu i folklornu tradiciju.
 
- Ovaj hor je nedavnim osvajanjem dvije zlatne medalje na međunarodnom takmičenju u Španiji, gdje je ocijenjen najvišim ocjenama u dvije kategorije, pokazao da je među najboljim u Srpskoj te potvrdio svoju ulogu najvrednijih ambasadora naše kulturne baštine, bogate crkvene i folklorne tradicije - rekao je Malešević, dodavši da su uz njih u tom smislu i izvanredni horovi "Banjalučanke" i "Jedinstvo".
 
On je izrazio očekivanje da će "Srbadija" nastaviti da niže uspjehe, te da će Ministarstvo prosvjete i kulture podržati njihove buduće aktivnosti, saopšteno je iz Ministarstva.
 
Dirigent SCPD "Srbadija" Desanka Trakilović rekla je da su danas došli kod ministra prosvjete i kulture da podijele radost uspjeha koji su postigli na Šestom međunarodnom takmičenju horova "Kanta al mar" održanom u Kalelji, Barselona.
 
Ona je podsjetila da se "Srbadija" od 25. do 29. oktobra predstavila na velikom međunarodnom takmičenju među 34 hora iz dvadeset zemalja i osvojila zlato u kategoriji crkvene muzike, te u kategoriji folklor u kojoj su bili apsolutni pobjednici.
 
- Za nas je ovaj uspjeh veoma značajan. Njegujemo svoju kulturu i želimo da učinimo karak dalje i da je predstavljamo svijetu - rekla je Trakilovićeva.
 
Ona je navela da "Srbadija" ima kontinuitet od 25 godina od kada je obnovljen rad, dodavši da je društvo osnovano 1899. godine.
 
Trakilovićeva je zahvalila za podršku resornom ministarstvu, koje cijeni kvalitetan rad "Srbadije".
 
- Okupljajući ove mlade ljude, na pravi način čuvamo kulturu i jezik - rekla je Trakilovićeva.
 
Ona je navela da "Srbadija" planira odlazak na Svjetsku horsku olimpijadu, koja će početkom jula 2018. godine biti održana u Južnoafričkoj Republici.​