latinica  ћирилица
13/11/2017 |  12:03 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

Doboj- problemi mjesnih zajednica (VIDEO)

Mjesne zajednice na području Doboja imaju brojne probleme, a rješavanje ograničava status koji trenutno imaju.
Doboj - Foto: RTRS
DobojFoto: RTRS

Bez žiro računa i bez novca za finansiranje prepuštene su, kažu, same sebi i na projekte koje grad odluči da im finansira.

U gradskoj upravi kažu da se u mjesne zajednice ulaže shodno novcu u budžetu, ali da to zavisi i od njihove inicijative.

Problemi i potrebe brojni, a ruke vezane, žale se predstavnici mjesnih zajednica.

U Tisovcu priželjkuju da im se asfaltira makadamski put, u Makljenovcu školski poligon, ali novca u gradskom budžetu za to nema a sami ne mogu da ga obezbijede.

- Nemamo status pravnog lica, nemamo ništa, idemo od vrata do vrata, niko nam ništa ne daje, kaže Milenko Porubović iz MZ Tisovac.

- Pričao sam o poligonu koji je pri školi Dositej Obradović i koji u 20 godina nije imao nikakvu obnovu sem naših ličnih intervencija na održavanju, ističe Miralem Kukić iz MZ Makljenovac.

Para ima za projekte, ali i mjesne zajednice moraju biti konkretne u svojim zahtjevima, poručuju iz gradskih finansija.

-  Naravno, prvi inicijatori su predstavnici MZ koji određuju prioritete i predlažu ono što je neophodno kao prioritetno staviti u taj plan i program, naglašava Miroslav Gavrić, načelnik Odjeljenja finansija.

Svako udruženje koje ima račun ima veći značaj od MZ, žale se iz savjeta mjesnih zajednica.

Takav status ugrožava njihovo funkcionisanje.

Sanel Mujić iz Gornjeg Pridjela navodi da je tažio da se uvede jedna određena, stopa, da li na godišnjem nivou, i da se daje određena svota mjesnim zajednicama.

- Mi sami to ne možemo obezbijediti jer vrlo je teško izvući iz džepa od penzionera koji dobija 160 maraka.  Znači moramo tražiti neku pomoć dalje, kaže Novak Јanjić, MZ Grapsa Donja.

Nacrt budžeta grada Doboja za narednu godinu premašuje 37 miliona. Za finansiranje projekata MZ stavka je veća za 13 odsto, ali u MZ kažu da je premalo s obzirom na potrebe.