latinica  ћирилица
09/11/2017 |  16:13 ⇒ 16:15 | Autor: RTRS

Srbija: Predat zahtjev za doživotni zatvor zbog ubistva djeteta ili trudnice

Predstavnici Fondacije "Tijana Јurić" predali su Skupštini Srbije 158.460 potpisa građana prikupljenih u okviru narodne inicijative kojom se traži uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubistvo djeteta, maloljetnika ili trudnice.
Sahrana Tijane Јurić (Foto: Telegraf) -
Sahrana Tijane Јurić (Foto: Telegraf)

Narodna inicijativa održana je u više od 40 gradova u Srbiji od 23. do 29. oktobra, a broj prikupljenih potpisa višestruko je premašio 30.000 neophodnih za ulazak u skupštinsku proceduru.

Osnivač Fondacije Igor Јurić rekao je da Srbija nema vremena da čeka, da je ovo krucijalni problem društva koji moraju da rješavaju stručni ljudi te izrazio nadu da će prijedlog izmjena Krivičnog zakonika veoma brzo biti u skupštinskoj proceduri.

"Ako pogledamo statistiku koja kaže da je od 35 zatvorenika koji su trenutno osuđeni na maksimalnu kaznu, a imaju mogućnost uslovnog otpusta i verovatno imaju veliku šansu da posle dve trećine kazne izađu iz zatvora, to nas sve opominje da moramo nešto da radimo", rekao je Јurić.

Maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora služe 72 zatvorenika u Srbiji, a za njih 35 Fondacija traži doživotnu kaznu.

"Tijanin zakon", zapravo izmjene Zakona o policiji, omogućile su da za nestalim djetetom sve policijske službe u potragu krenu odmah, svim raspoloživim sredstvima, umjesto da se čeka 48 časova.

Izvor: SRNA